США і Росія мають працювати разом, щоб «поставити на ноги» Україну. Про це заявив старший науковий співробітник Інституту Брукінгса у Вашингтоні, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

«США намагаються знайти шляхи комунікації з Росією і сказати: «послухайте, ми не повинні конкурувати з цього питання. Стабілізувати Україну, поставити її на ноги - це може бути спільною метою для США та Росії, ми можемо разом працювати над цим», - сказав Пайфер, який в минулому працював спеціальним помічником президента Білла Клінтона по Росії і Україні й обіймав посаду заступника помічника держсекретаря з тієї ж проблематики.

За його словами, для президента Барака Обами «є сенс звернутися до Володимира Путіна й пошукати шляхи спільної роботи США, Росії, щоб допомогти заспокоїти ситуацію в Україні». Обама дзвонив Путіну тиждень тому, після цього неодноразово зв'язувалися телефоном щодо питання України держсекретар США Джон Керрі і глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Дипломат вважає, що за умови адекватної економічної політики української влади Росії є сенс продовжувати 15-мільярдну програму придбання українських суверенних боргових зобов'язань. «Якщо український уряд прийме серйозний пакет реформ, росіянам варто було би розглянути продовження кредитування у відповідності з пакетом, який президент Путін оголосив у грудні. Реформи набагато би збільшили здатність України виплатити ці гроші», - сказав Пайфер.

Він також закликав Росію «уникати митних перешкод» і «не порушувати торгівлю» з Україною. Крім того, за його словами, Росія може сприяти нормалізації обстановки в Криму. «У росіян дуже хороші зв'язки в Криму, там розташований російський Чорноморський флот. Було б корисно, щоб росіяни спонукали проросійськи налаштованих учасників демонстрацій заспокоїти ситуацію», - вважає Пайфер, повідомляє «УНІАН».

Загалом дипломат відзначає напруженість ситуації в Україні, але вважає перебільшеними страхи щодо можливого зіткнення регіонів країни. «В Україні можуть бути люди, які голосували за Януковича і почуваються некомфортно щодо подій у Києві останнього тижня. Але я не думаю, що вони вважатимуть сепаратизм можливою відповіддю. Крим - особливий випадок, і я думаю, що всі сторони повинні вести себе дуже обережно», - сказав Пайфер.

Експерт вважає, що Україну неминуче чекають «дуже серйозні економічні реформи». «Думаю, важливо було пояснити народу, що деякі кроки в економіці будуть нелегкими. Важливо, що міжнародні фінансові інститути та США готові допомогти», - резюмував Пайфер.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 року на засіданні російсько-української міждержавної комісії під головуванням президентів України і Росії Віктора Януковича та Володимира Путіна було прийнято рішення про зниження вартості російського газу для України на третину - до 268,5 долара за тисячу кубометрів, а також про купівлю Росією євробондів України на 15 мільярдів доларів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176