В ухваленій Європарламентом резолюції вперше йдеться про те, що Україна має право стати повноправним членом Європейського Союзу.

Після попередніх спекотних дебатів і консультацій політичних груп Європарламент проголосував за поправку депутата від політичної групи «Європейська народна партія» Яцека Саріуша-Вольського.

У ній зазначено, що підписання Угоди про асоціацію не є кінцевою метою партнерства з Києвом і у відповідності зі Статутом ЄС всі європейські країни, включаючи Україну, «мають довгострокову можливість подавати заявку на членство в ЄС».

У резолюції, яку ухвалили в Страсбурзі абсолютною більшістю, констатується, що попередня влада в Україні «порушила закон, надавши повноваження силам безпеки використовувати зброю і залучаючи снайперів» проти демонстрантів.

Євродепутати закликають «віддати шану тим, хто боровся і загинув за європейські цінності» й одночасно наголошують, що всі, хто скоїв злочини проти власних громадян, мають постати перед незалежним судом. У документі підкреслюється, що процес розслідування цих злочинів нова українська влада має здійснювати спільно з експертами Ради Європи та ОБСЄ.

Європарламент схвалив рішення Єврокомісії про запровадження механізму персональних санкцій проти колишніх українських чиновників Януковича і закликав до його імплементації.

Крім того, депутати зазначили, що рішення про санкції мало бути ухвалене Брюсселем швидше. У зв'язку з цим Європарламент закликав уряди країн-членів ЄС застосувати внутрішнє законодавство щодо незаконного відмивання коштів, щоб зупинити відтік капіталу з України і повернення викрадених коштів, що знаходяться на депозитах у банках на території ЄС. Окремо зазначається про проведення розслідування шляхів збагачення «Сім'ї» Януковича. «Якщо буде доведено, що ці капітали придбані нечесним шляхом, вони повинні бути повернуті Україні», - йдеться в тексті.

Європарламент задекларував, що Угода про асоціацію може бути підписана «як тільки до цього буде готовий новий український уряд». Парламентарії сподіваються, що ЄС спільно з МВФ та Світовим банком якомога швидше нададуть Україні короткострокову фінансову підтримку і довгостроковий фінансовий пакет, а також ініціюють проведення міжнародної конференції донорів. «Треба переконати новий український уряд, що їхня боротьба з корупцією повинна стати пріоритетом у їхній програмі дій», - наголошується в резолюції.

Окремий пункт документа присвячений візовому питанню. Євродепутати закликають Єврокомісію прискорити ухвалення угоди про лібералізацію режиму, «що стане найкращою відповіддю на очікування українського громадянського суспільства». А тим часом Європарламент пропонує країнам-членам ЄС невідкладно запровадити прискорену і недорогу візову процедуру для українців, збільшивши при цьому кількість навчальних програм та стипендій для молоді і вчених з України.

Європарламент покладає великі надії на президентські вибори 25 травня. Він закликає європейські організації - ЄС, Раду Європи та ОБСЄ направити в Україну довгострокові місії спостерігачів, щоб вибори президента «пройшли у відповідності з найвищими демократичними стандартами і дали результати, які не викликали сумнівів».

Джерело: Deutsche Welle

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

632