Нині на валютному ринку діють не економічні і навіть не політичні, а суто спекулятивні фактори. Про це голова Комітету економістів України Андрій Новак заявив на прес-конференції, передає кореспондент Forum'у.

За словами експерта, певна група спекулянтів намагається отримати максимальний прибуток, провокуючи при цьому ажіотажне скуповування валюти населенням. «У цьому ж напрямі ведуть гру філії великих банків однієї сусідньої країни, і тут проглядається політичний інтерес», - сказав він.

Новак додав, що в такій ситуації Нацбанк має призупинити торги на міжбанківському валютному ринку. «Це нормальна світова практика, спрямована на усунення ринкової паніки і запобігання безконтрольній девальвації. Прикладів із досвіду США та інших країн чимало, і соромитися тут нічого. Подібне ж за необхідності робиться і на фондових ринках, але в Україні вони сьогодні не мають принципового значення», - зазначив аналітик.

У свою чергу, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий акцентував на необхідності посилення контролю НБУ за використанням коштів рефінансування, які зараз виділяються комерційним банкам. «Ці кошти починають використовуватися для скупівлі валюти і нагнітання обстановки на ринку, що у сьогоднішній ситуації неприпустимо», - підкреслив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

372