Ситуація у банківській системі контрольована і керована, і зворотний зв'язок є з усіма банками, незалежно від їх розміру, йдеться у заяві глави Нацбанку Степана Кубіва, розміщеній на сайті НБУ.

«Вважаю ситуацію контрольованою і керованою. Є керованість і зворотний зв'язок з банківською системою, причому з усіма банками, незалежно від їх розміру», - йдеться у заяві.

За словами Кубіва, персонал Нацбанку володіє достатнім професійним рівнем, життєво важливі системи НБУ і банків функціонують у звичайному режимі, включаючи системи електронних платежів та системи для операцій на відкритому ринку.
Також за результатами аналізу золотовалютних резервів Нацбанку встановлено, що вони складаються з високоліквідних активів.

«Найважливішими для банківської системи завданнями вважаю захист інтересів вкладників, відновлення переговорів з усіма зовнішніми кредиторами, насамперед з МВФ, відразу після формування нового складу уряду України, а також розробку та затвердження масштабного і чіткого плану реформ в економіці, в тому числі фінансового сектора», - наголошується у заяві.

З урахуванням цього, глава Нацбанку визначив такі першочергові кроки регулятора, як забезпечення банків необхідним обсягом ліквідності, включаючи готівку, але виключно на умовах прозорості та контролю за їх використанням.


«Є принципове налаштування на суворе ставлення до порушників обов'язкових нормативів і валютних спекулянтів. Переконаний, що дії Національного банку України заспокоять ринки, людей та знизять девальваційні очікування», - підкреслюється в заяві.

Також голова НБУ вважає важливим відновити переговори із зовнішніми кредиторами та довіру інвесторів до України.

«За підтримки зовнішніх кредиторів буде створено потужний фінансовий буфер, який стабілізує ситуацію у фінансовій сфері та економіці України в цілому», - йдеться у заяві.

Нацбанк готовий взяти активну участь у розробці плану реформ і бути важливою ланкою в його реалізації.

«Цей план, де прозорість є головним його принципом, повинен стати надпріоритетним завданням парламенту, уряду і Національного банку України. Зазначені вище кроки зможуть трансформуватися у фундаментальні фактори економічного зростання. Упевнений, що мудрий український народ підтримає цей план», - резюмував глава НБУ.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

302