В Україні стартувала посівна кампанія. Про це в інтерв'ю газеті «Комерсант-Україна» повідомив в.о. міністра аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Зокрема, вже сіють ярі зернові у Миколаївській області та Криму. Інші ж регіони завершують підготовку. Так, вітчизняні аграрії забезпечені необхідним насінням майже на 110%, добривами - на 80%, паливно-мастильними матеріалами - на 70%. Загалом же планується засіяти зерновими 16,8 мільйона гектарів. При цьому, на 300-400 тисяч гектарів збільшаться посіви кукурудзи.

«Сьогодні, незважаючи на ситуацію в країні та складні умови роботи самого аграрного відомства, загрози зриву проведення весняно-польових робіт немає. Ми проводили нараду і обдзвонювали регіони: ані кількісної, ані цінової проблеми із забезпеченням аграріїв паливно-мастильними матеріалами, добривами та насінням немає. Зараз ступінь готовності до посівної кампанії навіть вищий, ніж у попередні роки. Так, насінням аграрії забезпечені приблизно на 110%, паливно-мастильними матеріалами - на 70%, добривами - на 80%», - зазначив Присяжнюк.

За словами міністра, пересівати планується не більше 500 тисяч гектарів. Це нижче середнього показника за останні 10 років. Якщо температура не опуститься нижче -7 °C, то загрози того, що озимі постраждають, немає.

«Загалом у поточному сезоні під зернові буде засіяно 16,8 мільйона гектарів. Але трохи зміниться структура: збільшаться на 300-400 тисяч гектарів посіви кукурудзи за рахунок скорочення площ під жито і озиму пшеницю», - зазначив Присяжнюк.

Також він додав, що вже почалася сівба ярових у Криму та Миколаївській області. І найближчим часом розпочнуться весняно-польові роботи у всіх південних областях.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164