За той час, коли Міністерство аграрної політики та продовольства очолював Микола Присяжнюк, аграрний сектор став провідною галуззю економіки України. Так, значно зросло виробництво сільгосппродукції. Крім того, глава відомства перший за багато років почав займатися відродженням українського села. Також він був ініціатором того, щоб профільні аграрні асоціації голосно про себе заявили.

Цього року валове виробництво сільгосппродукції зросло на 13,7%. Така ж позитивна динаміка спостерігалася і в попередні роки. Зокрема, нарощували виробництво не тільки підприємства, але і господарства населення.

«Судячи з результатів, можна сказати, що Україна досягла значних успіхів у виробництві», - підтверджує статистику глава Аграрного союзу України Геннадій Новіков.

Однією з найуспішніших галузей в АПК стала олійно-жирова. Так, Україна продовжила утримувати перше місце в світі з експорту соняшникової олії.

«Галузь, незважаючи на всі політичні та соціальні проблеми, в останні роки активно розвивається та інвестується. Розширюється географія експорту. Зокрема, олійна галузь сьогодні - одна з небагатьох, які подають приклад іншим. Ми експортуємо соняшникову олію в 90 країн світу. І це заслуга нашого міністра Присяжнюка, як і прорив до китайського ринку», - заявив генеральний директор Асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.

Також Присяжнюк став чи не першим міністром в історії незалежної України, який почав займатися питаннями села. Так, Мінагрополітики вийшло з ініціативою «Рідне село», що передбачала соціально-економічний розвиток сільських територій. Крім того, одноосібникам, фермерам і кооперативам почали виплачувати бюджетні дотації.

«Уряд, а не лише міністерство, має повернутися до відродження селянства. І міністр багато про це говорив», - зазначив президент Союзу учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич.

Присяжнюк неодноразово підкреслював, що роль профільних громадських організацій має стати більш суттєвою. Оскільки саме їхні члени найкраще знають про проблеми тієї чи іншої галузі, а також про те, як їх вирішити. Також міністр виступив з ініціативою, щоб без узгодження цих організацій не приймався жоден закон, що регулює відносини в аграрній сфері.

«Частково функції держави мають перейти профільним громадським організаціям. Зокрема, останні повинні взяти на себе контролюючі функції, як це відбувається на Заході. Щоб закони йшли не згори вниз, а знизу вгору», - погодився з позицією міністра глава Ради Асоціації «Українське насіннєве товариство» Андрій Лєсніков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238