Єврокомісія готова забезпечити суттєве технічне сприяння Україні, як тільки буде досягнуто політичного рішення і коли новий інклюзивний уряд очолить країну, заявив у вівторок в Страсбурзі заступник голови Європейської комісії з економічних та фінансових питань Оллі Рен.

«Ситуація в Україні нині дуже нестійка, і нашим пріоритетом має стати допомога в стабілізації у країні в плані політичному та економічному», - сказав Рен, відповідаючи у вівторок на запитання на прес-конференції, присвяченій зимовому економічному прогнозу ЄК за 2014 рік, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Україні знадобиться допомога для задоволення її фінансових потреб, як у короткостроковому плані, так і в плані середньострокового і довгострокового економічного розвитку», - сказав заступник голови ЄК.

За його словами, «важливо, щоб новий уряд був інклюзивним і ґрунтувався на демократичних принципах». Він має взяти явні і переконливі зобов'язання щодо проведення економічних реформ.

«У цьому випадку Єврокомісія буде готова забезпечити макроекономічне сприяння Україні спільно з програмою МВФ», - запевнив Рен.

Він допустив при цьому, що паралельно МВФ може приймати власні рішення згідно зі своїми процедурами. Єврокомісія перебуває в контакті з МВФ щодо цих питань.

Потрібна буде також «хороша і швидка координація в тому, що стосується інших ресурсів Європейської комісії та Європейського Союзу, щоб мати їх у розпорядженні». Заступник голови Єврокомісії заявив, що відповідна робота вже ведеться. Європейська комісія та інші інституції ЄС передбачають використання можливостей Європейського інвестиційного банку та інших установ для забезпечення швидкого фінансування допомоги Україні.

Разом із тим, відповідаючи на запитання, чи має Єврокомісія необхідні ресурси, він сказав, що підтримує конференцію донорів для України, щоб «дати можливість державам-членам ЄС, які мають ресурси, і також іншим європейським країнам зібрати пакет значної допомоги для України».

Як раніше повідомляв ForUm, Міжнародний валютний фонд озвучив умови надання Україні кредиту.

Виконувач обов'язків міністра фінансів України Юрій Колобов звернувся по фінансову допомогу до західних держав-партнерів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

525