В Україні стартувала виборча кампанія з дострокових президентських виборів, які відбудуться 25 травня.

Згідно з Календарним планом основних організаційних заходів щодо підготовки та проведення цих виборів, з вівторка розпочинається висування кандидатів у президенти, яке триватиме до 30 березня. Кандидати можуть бути висунуті партіями або шляхом самовисування. Для реєстрації кандидата необхідно внести грошову заставу в сумі 2,5 млн грн.

Останній термін подачі документів до ЦВК для реєстрації кандидатів у президенти - 4 квітня.

ЦВК має до 15 березня створити 225 окружних виборчих комісії на підставі подань кандидатів у президенти. До складу кожної комісії можуть бути включені не менше 12 членів - по два від кожного кандидата, верхня планка законом не встановлена.

Окружні комісії в свою чергу повинні до 4 квітня створити дільничні виборчі дільниці, а до 21 квітня - дільничні виборчі комісії. До складу дільничних комітетів також може входити не менш 12 членів - по два від кожного кандидата, і верхня планка також не встановлена.

Чинний склад Центральної виборчої комісії був сформований у 2007 році за квотним принципом, і наразі 10 із 15-ти членів комісії представляють інтереси колишньої провладної більшості. В опозиції є багато претензій до цього складу, зокрема, з приводу демократичності останніх парламентських виборів, які відбулися у жовтні 2012 року, і особливо повторних виборів у п'яти мажоритарних округах, які відбулися 15 грудня 2013 року, під час яких шляхом різних маніпуляцій у чотирьох з них перемогли провладні кандидати.

Голова ЦВК Михайло Охендовський, який був призначений за квотою Партії регіонів, заявив про готовність провести дострокові президентські вибори на високому рівні і відповідно до міжнародних стандартів. Однак у парламенті вже заявили про те, що ЦВК буде переформатовано відразу ж після того, як буде сформовано коаліційний уряд.

Нагадаємо, 22 лютого Верховна Рада прийняла постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень». Цією постановою призначаються позачергові вибори президента на 25 травня 2014 року.

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявив, що для проведення дострокових президентських виборів в Україні необхідно близько 2 млрд грн, проте цю суму можна значно скоротити, внісши зміни до закону про президентські вибори.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

561