Для проведення дострокових президентських виборів в Україні необхідно близько 2 млрд грн, проте цю суму можна значно скоротити, внісши зміни до закону про президентські вибори, повідомив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

«Учора я представив голові Верховної Ради розрахунки ЦВК щодо суми коштів, необхідних для підготовки виборів. Ці розрахунки були зроблені, виходячи з чинного закону «Про вибори Президента України». На сьогодні сума видатків державного бюджету України для проведення виборів президента за умови їх проведення у два тури становить 1 млрд 965 млн 500 тис. грн», - заявив Охендовський, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ця цифра є досить великою, і ЦВК продовжує працювати над тим, щоб мінімізувати суму витрат державного бюджету, необхідних для проведення виборів. Це можливо буде зробити в тому випадку, якщо буде внесено низку незначних технічних змін до закону про вибори президента», - додав він.

Зокрема, за словами голови ЦВК, скорочення кількості членів дільничної виборчої комісії від кожного кандидата з двох до одного дозволяє заощадити близько 300 млн грн. Відповідні пропозиції про внесення змін до закону «Про вибори Президента України» ЦВК також передала до Верховної Ради у понеділок.

При цьому глава ЦВК не зміг відповісти, коли парламент може внести зміни до закону про держбюджет, виділивши кошти для проведення цих виборів.

«Щодо планів Верховної Ради мої коментарі будуть недоречними. Ми свої пропозиції підготували максимально оперативно, сподіваємося на розуміння з боку вищого законодавчого органу держави. Що стосується можливості початку виборчого процесу без фінансування, я можу сказати, що всі без винятку виборчі процеси, що передували нинішнім виборам, починалися без відповідного фінансування, а серйозні витрати ЦВК повинна буде нести, починаючи з моменту формування окружних виборчих комісій, оскільки необхідно буде оплачувати роботу членів цих комісій», - сказав він.

При цьому Охендовський зазначив, що ЦВК «постарається все, що можна зробити власними силами, без залучення коштів державного бюджету України».

Нагадаємо, 22 лютого Верховна Рада прийняла постанову «Про самоусунення Президента України від виконання конституційних повноважень». Цією постановою призначаються позачергові вибори президента на 25 травня 2014 року.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що сьогодні в Україні розпочинається президентська виборча кампанія.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

239