У Чернігівській області впродовж вихідних пам'ятники Володимиру Леніну знесли в 10 населених пунктах, включаючи обласний центр, повідомив голова обласного товариства «Просвіта» Василь Чепурний.

За його інформацією, пам'ятники вождю світового пролетаріату впали у містах Ніжин і Прилуки, райцентрах Мена, Куликівка, Бахмач, Борзна, Козелець, селищі Остер та селі Лемеші Козелецького району.

«У Бахмачі і Прилуках пам'ятники зняті за рішенням відповідних рад. Таке рішення є щодо Ічні, але воно ще не виконане», - сказав Чепурний.

Він уточнив, що більшість пам'ятників Леніну в Чернігівській області не являють собою історичної або культурної цінності, і були включені в список для знесення ще на початку 90-х років ХХ ст. Але ці рішення не були виконані.

У Чернігові знесений пам'ятник Леніну в суботу і неділю був місцем паломництва - люди фотографувалися, а деякі приносили квіти і висловлювали жаль з приводу того, що сталося, передає «УНІАН».

Сьогодні статую, яка майже не розбилася, прибрали комунальники. Як повідомив представник житлово-комунального господарства міста, поки пам'ятник Леніну перебуватиме на території одного з комунальних підприємств. Чернігівський історичний музей імені В.В.Тарновського відмовився його прийняти на збереження як історичний експонат.

Між тим, Чепурний погодився, що пам'ятник варто зберегти в музеї або навіть виставити для огляду на території військово-історичного музею, який є підрозділом Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247