Як вважає член Комітету Незалежної асоціації банків України з питань захисту прав кредиторів Олександр Ярецький, вклади, розміщені в українській банківській системі, є надійними як з точки зору закону, так і з точки зору економіки.

Про це він повідомив в ефірі телеканалу БТБ.

«Наша система захисту вкладів фізичних осіб нічим не відрізняється від кращих європейських і взагалі світових практик , - сказав Ярецький. - Ті деякі банкрутства, які, на жаль, відбулися в минулому, також показали дієвість цього механізму, адже вкладникам повертають кошти за рахунок Фонду гарантування вкладів фізосіб».

За словами експерта, той факт, що клієнтам декількох фінустанов, які виявилися неплатоспроможними, компенсували вклади на рівні 99,7 % свідчить про те, що навіть у разі банкрутства клієнти нічого не втрачають.

«Але, звичайно, приймаючи рішення про відкриття вкладу, потрібно орієнтуватися в тому числі і на надійність банківської установи. Це основна ознака, за якою потрібно приймати рішення», - підкреслив Ярецький.

На думку експерта, робота Фонду гарантування вкладів фізосіб побудована таким чином, що вкладники можуть повернути свої заощадження настільки швидко, наскільки це дозволяє наявна процедура.

«Сьогодні немає якогось особливого невдоволення чи обурення з приводу того, що Фонд несвоєчасно виконує свої зобов'язання. Я вважаю, що цей процес зараз на досить високому рівні, він відбудований, і є напрацьована практика. Я не бачу там ніяких проблем», - сказав експерт.

Також Ярецький зазначив, що для вкладників не має бути проблемою межа гарантованої суми відшкодування у розмірі 200 тис. грн.

«Ця сума ґрунтується на середній сумі банківського вкладу, наявності сформованого фонду коштів і т.п. З часом гарантована сума відшкодування збільшується, тому що зростає і збільшується сума, якою оперує Фонд гарантування вкладів, збільшуються його резерви. Вкладники повинні пам'ятати, що ця сума гарантується у межах одного вкладів в одному банку. Тому якщо ви хочете розмістити суму значно більшу, ніж 200 тис. грн, то можете перестрахуватися, вчинити фінансово розумно: розбити суму вкладу таким чином, щоб не перевищувати цей ліміт, і вкласти в різні фінустанови», - додав Ярецький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

527