Зрив перемир'я на столичних вулицях у четвер, 20 лютого, міг бути вигідний силі, яка поки що перебуває в тіні. Таке припущення висловив професор Європейського наукового інституту при МДІМВ МЗС Росії Євген Сєдов.

«У ЗМІ мусуються різні варіанти. Хтось стверджує, що перемир'я було порушене владою, але судячи з деякої ранкової розгубленості силовиків, цю версію навряд чи можна брати до уваги. Залишається опозиція, але тоді не зрозуміло, навіщо її лідери угробили півночі на те, щоб досягти цього перемир'я», - зазначає експерт. За його словами, немає сумнівів лише в одному: новий виток силового протистояння спровокувало так зване «радикальне крило» Майдану.

«Ми весь час про нього говоримо, але рідко хто задається питанням про те, хто ж за ним стоїть. Опозиція, як відомо, не контролює екстремістів. Стверджувати, що радикали являють собою самостійний рух, теж не є можливим. Аж надто їхні дії організовані й, з точки зору стратегії і тактики, грамотно вивірені. Не кажучи вже про те, що не викликає сумніву високий рівень фінансового та матеріального забезпечення діяльності таких угруповань. Безумовно, ними хтось керує», - вважає Сєдов.

Експерт вважає, що йдеться про «третю силу» - певні кола, яких не можна зарахувати ні до влади, ні до опозиції. Ця сила діє партизанськими методами, оскільки стравлює суперників, залишаючись при цьому в тіні. Але довго так тривати не буде. «Думаю, скоро вона себе проявить. Уже сьогодні можна робити певні припущення. Досить подумати про те, кому це вигідно. Хто залишається у виграші від того, що екстремісти порушили перемир'я і почали стріляти як по правоохоронцях, так і по мітингувальниках? Відповідь не змусить себе чекати», - підкреслює Сєдов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

288