Кабінет Міністрів України схвалив план заходів щодо реалізації Стратегії реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг на 2012-2017 роки, який, зокрема, передбачає розробку відповідних законопроектів та вивчення світового досвіду щодо введення посади фінансового омбудсмана. Окрему увагу також приділено підвищенню фінансової грамотності населення.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

«Виконання передбачених планом заходів означатиме для споживачів підвищення захисту їхніх прав у сфері фінансових послуг; для фінансових установ - удосконалення законодавства та створення конкурентного середовища, а для держави - детінізацію економіки в результаті збільшення частки безготівкових платежів», - зазначив заступник директора департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Сергій Литвиненко.

За його словами, вжиті заходи спрямовані, зокрема, на вдосконалення законодавства у сфері захисту прав споживачів фінпослуг шляхом розробки законопроектів щодо споживчого кредитування, здійснення колекторської діяльності, посилення відповідальності за порушення законодавства про надання фінпослуг.

Окрему увагу приділено підвищенню фінансової грамотності населення. Так, планується розробка освітніх навчальних програм з питань захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг, а також підготовка проекту Стратегії підвищення фінансової грамотності населення на 2014-2019 років.

Водночас документ передбачає вивчення передового світового досвіду щодо запровадження посади уповноваженого з захисту прав споживачів фінпослуг (фінансовий омбудсмен) з метою створення альтернативного механізму врегулювання відповідних спорів, а також створення механізму гарантування виплат споживачам фінансових послуг неплатоспроможних фінансових установ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307