Гнучкий курс гривні стане корисним для української економіки, перш за все, він сприятиме українському експорту. Про це телеканалу «БТБ» заявив економіст Бостонського коледжу економіки (США) Крістофер Баум.

«Є ті, кому більш конкурентний курс потенційно піде на користь. Зокрема, це стосується українського експорту, який при низькому курсі гривні до долара стане більш привабливим на світових ринках», - зазначив він.

Експерт переконаний, що реальний, а не штучно створений, курс гривні зміцнить фінансову систему країни. Він зазначає, що, незважаючи на політичну нестабільність, влада вживає заходи для належного функціонування економіки та фінансового сектора.

«Думаю, уряд, Центробанк, Міністерство фінансів зараз працюють над тим, щоб створити кращу і більш стабільну економіку, одночасно намагаючись ефективно вирішити політичні питання в інтересах економічної стабільності в країні. І з точки зору інтересів банків, я б сказав, що дозволити валюті досягти власного рівня, конкурентного рівня на світових ринках - має бути пріоритетом», - зазначає він.

На думку економіста, замість того, щоб намагатися штучно встановлювати курс, краще зосередитися на тому, як можна змінити економічне законодавство в конкретних умовах. «Це має бути напрямом фінансової політики», - наголошує він і додає, що більшість центробанків світу вважають на даному етапі невиправданою політику штучного утримання курсу валюти.

Експерт додає, що, встановивши гнучкий курс гривні, Національний банк України врахував побажання і МВФ, й інших фінустанов, які раніше рекомендували дозволити таку гнучкість.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190