Першочергове завдання Національного банку України - забезпечення банківської системи ліквідністю для того, щоб система своєчасно проводила платежі, розраховувалася зі своїми кредиторами. Про це повідомив телеканалу «Бізнес» заступник голови Національного банку України Олексій Ткаченко.

«Я можу з упевненістю сказати про те, що грошові кошти наших співгромадян будуть у банках збережені, і вони завжди можуть розпоряджатися ними на свій розсуд», - заявив він.

За словами Ткаченка, найближчим часом ажіотажний попит на готівку повинен впасти. «У телевізійних сюжетах показують черги в банкомати. Може, люди, які проходять повз, їм не треба знімати грошові кошти, але бачачи попит, також зупиняються. Насамперед, треба зберігати спокій», - зазначив він.

У Національному банку України кажуть, що населення втрачає на надмірному попиті на грошові кошти, адже «люди втрачають на комісії при знятті готівки, при достроковому знятті депозитів - втрачають відсотки».

Банківський регулятор запевняє, що банківська система впорається з викликами нинішньої ситуації в країні. «Ми це проходили і в 2004-му і у 2008-му роках. Банківська система і тоді справлялася, і сьогодні також впорається. Потрібно просто зберігати спокій. І використовувати платіжну картку там, де необхідно. Водночас нагадаю, що немає ніяких обмежень. Якщо комусь все-таки треба зняти готівку, він може це зробити», - підсумував Ткаченко.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

166