Захід тривалий час недооцінював відносини з Україною і не надавав належного значення країні в політиці Європи, вважає директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов.

При цьому, заявив експерт в ефірі телеканалу БТБ, європейські політики звикли багато в чому диктувати свої умови українській владі.

«Європейські політики звикли, що вони є не лише інструкторами, але й менторами, вони перевіряють, що і як робить український уряд, український парламент і практично диктують їм план дій і спосіб поведінки», - заявив експерт і додав, що така практика склалася давно, тому дуже складно зараз щось доводити європейцям, вони вже звикли так діяти.

Він вважає, що українські політики повинні зміцнювати суверенітет країни, а не беззастережно підкорятися вказівкам європейських чиновників. «ЄС тривалий час займав невиразну позицію щодо України», - зазначив експерт і додав, що тільки після відмови підписати договір про асоціацію, у ЄС почали розуміти важливість України і висловили готовність підписати його, як тільки Україна забажає.

При цьому він заявив, що в разі підписання Договору про асоціацію великі переваги отримала б економіка ЄС, входячи на ринок України. А Україна натомість перетворилася б у сировинний придаток розвиненої європейської економіки.

«Україна ставала б сервісною економікою, яка мало що виробляє, крім сировини, в якій цю ж сировину можна купувати після мінімальної первинної переробки. Україна перетворилася б в країну, яка не виробляла б кінцевої продукції, я не розумію, яким чином можна було б тоді забезпечити функціонування бюджету і розвиток забезпечення 45-мільйонного населення, адже тут половина людей стають зайвими, і зовсім немає ніяких можливостей

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

540