Відповідно до законодавства України, військовослужбовці Збройних сил України під час виконання своїх обов'язків мають право застосовувати засоби фізичного впливу, спецзасоби та зброю, повідомили в прес-службі Міністерства оборони України.

Так, відповідно до ст.20 статуту внутрішньої служби ЗСУ, військовослужбовці під час виконання службових обов'язків мають право застосовувати заходи фізичного впливу, а також носити, зберігати та застосовувати спеціальні засоби, зброю в порядку, встановленому законодавством.

Також застосовувати зброю дозволено для захисту свого здоров'я і життя, а також здоров'я і життя інших військовослужбовців та цивільних осіб від нападу, якщо іншими способами й засобами захистити їх у даній ситуації неможливо.

Крім того, дозволено відкривати вогонь на поразку для затримання злочинця, якого застали під час скоєння тяжкого злочину і який намагається втекти, або який надає збройний опір, намагається втекти з-під варти, а також для затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших засобів, що становить загрозу для життя і здоров'я військовослужбовця чи інших осіб; для відбиття нападів на об'єкти, що охороняються військовослужбовцями, а також для звільнення цих об'єктів у разі захоплення, під час спроби насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою.


Нагадаємо, у четвер, 20 лютого, протистояння між протестувальниками та правоохоронцями у центрі Києва знову загострилося, незважаючи на перемир'я.

Мітингувальники знову зайняли Жовтневий палац, Європейську площу та вул. Грушевського.

Станом на 12:00 20 лютого кількість загиблих унаслідок сутичок у центрі Києва становила 35 осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

633