Для підвищення довіри між політичними силами України можна підписати конституційний договір. Про це заявив глава Адміністрації Президента України Андрій Клюєв в інтерв'ю кореспондентам кількох європейських видань, повідомляє прес-служба Глави держави.

За його словами, цей документ може містити основні принципові положення, які мають бути відображені в Конституції, і чіткі зобов'язання сторін. А після підписання договір можна затвердити постановою Верховної Ради України.

Він зазначив, що Президент України готовий іти назустріч вимогам опозиції, тому підтримує переговори щодо внесення конституційних змін та скорочення президентських повноважень.

«Щоб ухвалити зміни до Конституції потрібно мати 300 голосів. Це означає, що без думки опозиції це неможливо. Звісно, треба домовлятися, знаходити консенсус і створювати загальний прийнятний для всіх варіант. На жаль, проекту, який би влаштував усі опозиційні сили, поки немає. У всякому разі треба сідати за стіл переговорів. За два, максимум три тижні можна обговорити весь проект і проголосувати його, направивши у Конституційний Суд», - сказав глава Адміністрації Президента.

Він наголосив, що ситуація на вулицях має протверезити політиків. «Політики нічого не варті, якщо таке твориться на вулицях. Ми повинні всі спори перенести в парламент. Але ці питання треба вирішувати швидко», - підкреслив Клюєв.

Він назвав незаконним проект постанови, раніше запропонований опозицією. «Постановою Верховної Ради Конституцію змінити не можна. Змінити Конституцію можна тільки законом. Для реєстрації необхідно 150 підписів. А була спроба зареєструвати постанову. Не можна такі речі робити. Венеціанська комісія була категорично проти таких незаконних спроб змінити Основний закон», - сказав глава Адміністрації Президента.

Він підкреслив, що можна повернутися до моделі Конституції 2004 року, але тільки за законною процедурою.

Нагадаємо, 18 лютого Верховна Рада не зареєструвала постанову про повернення Конституції в редакції 2004 року, на чому наполягала опозиція. Після цього в Києві відновилися вуличні заворушення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

548