З політичної кризи Україна може вийти тільки мирним шляхом, за столом переговорів. Про це заявив глава Адміністрації Президента України Андрій Клюєв в інтерв'ю європейським журналістам, повідомляє прес-служба Глави держави.

«Те, що відбулося у вівторок, 18 лютого, в Україні, це величезна трагедія для країни, для українського народу. Президент України оголосив 20 лютого днем жалоби. Ми глибоко співчуваємо сім'ям загиблих і постраждалих. Я не звинувачую нікого з опозиціонерів. Я розумію прекрасно, що їх просто підставили. Але політики зобов'язані вирішувати всі спірні питання за круглим столом у процесі переговорів. Але в жодному разі не допускати, щоб їх вирішувала вулиця», - сказав Клюєв.

Він також заявив, що влада завжди була готова до переговорів. «Треба чітко розуміти, що є достатня кількість людей, які радикально налаштовані й озброєні. У Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Волинській та Рівненській областях захоплюють не тільки обласні адміністрації, а управління внутрішніх справ, служби безпеки, захоплюють зброю й фактично озброюються. Дикий приклад, коли губернатора Волинської області прикували за наручники до стовпа на площі і били. Ці речі треба припиняти. Але виходити з кризи потрібно тільки шляхом переговорів», - сказав він

За його словами, якщо опозиція не впливає на радикалів, вона має чітко відмежовуватися від них. Тому що це зовсім інші люди і у них зовсім інші завдання, сказав Клюєв.

«У вівторок вночі я був присутній під час довгої розмови Президента України з трьома лідерами опозиційних політичних сил. Вони не могли відразу чітко зорієнтуватися, як правильно себе вести. Тому що це дуже нестандартна ситуація. Український народ завжди був дуже мирним народом. Уже все було добре, всі були згодні лише на мирний діалог за столом переговорів. І раптом - миттєвий вибух, причому, наступного дня після того, як набув чинності закон про амністію», - зазначив Клюєв. Він нагадав, що згідно із законом, усіх людей, які були затримані, відпустили під домашній арешт або під особисте зобов'язання, а з понеділка почалися судові процеси для повного зняття обвинувачень.

Клюєв наголосив, що важливо повертатися до проведення реформ. Але це можливо тільки тоді, коли є політична стабільність у країні. Для цього, за його словами, необхідний баланс співпраці влади та опозиції. «У політиці треба бути конкурентами, але не ворогами. Ми всі громадяни України. Наш обов'язок - зробити так, щоб наша країна була єдиною і процвітаючою», - зазначив Клюєв.

Глава Адміністрації Президента України висловив сподівання, що у разі відсутності провокацій ніяких силових варіантів не відбудеться.

Коментуючи наміри щодо запровадження іноземними державами санкцій проти України Андрій Клюєв заявив: «Якщо хтось бажає нашій країні добра, то треба допомагати Україні. Якщо запроваджувати санкції й далі загострювати ситуацію, то є загроза, що країна може розірватися на дві частини. Тому що почалося дуже жорстке протистояння. А санкції схожі на вливання у тліючий вогонь каністри бензину», - сказав він.

На запитання про можливі шляхи допомоги Україні з боку європейських країн Клюєв заявив про важливість продовження її євроінтеграції та проведення відповідних перетворень.

«У багатьох подіях не зрозумієш, хто має рацію, хто винен. У вівторок ми дуже багато говорили з Арсенієм Яценюком. Ми пройшли чітко за хронологією всіх подій. І причин деяких подій ми ще до кінця не розуміємо. Наприклад, позавчорашній вибух агресії», - зазначив Клюєв.

Як раніше повідомляв ForUm, 18 лютого у Києві в районі вулиць Інститутської, Шовковичної, Маріїнського парку, Арсенальної площі всталися зіткнення протестувальників зі співробітниками спецпідрозділу «Беркут» і міліцією.

З початку сутичок на Майдані Незалежності в Києві, що почалися у вівторок, 18 лютого, станом на 06.00 четверга померло 28 осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

280