Рятувальники закликають учасників масових акцій не перешкоджати виконанню пожежно-рятувальними підрозділами професійних обов'язків - рятування людей, забезпеченню проїзду до місць надзвичайних ситуацій, гасінню пожеж. Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

«Відповідально й самовіддано виконуючи свою роботу, в тому числі й у місцях проведення масових акцій, пожежники перебувають у зоні подвійного ризику і загрози - від вогню і від радикально налаштованих учасників акцій. Однак саме від оперативності дій пожежників залежить життя людей, які чекають порятунку», - наголошується в повідомленні.

У ДСНС нагадали, що створювати перешкоди екстреним службам, серед яких медики і пожежники, - це злочин проти своїх співвітчизників, які потребують допомоги фахівців. Це порушення Женевської конвенції, якою передбачено норми надання допомоги цивільному населенню.

Випадки перешкоджання роботі пожежників неодноразово були зафіксовані під час ліквідації пожеж у місцях масового скупчення людей у центрі Києва.

Наприклад, 18 лютого відразу 7 відділень рятувальників з різних пожежно-рятувальних частин столиці вирушили на гасіння пожежі в 4-поверховому офісному центрі на вул. Липській. 2 підрозділи були заблоковані учасниками масових акцій на вул. Шовковичній. Однак пожежники змогли дістатися до місця тільки після переговорів з учасниками.


Рух ще одного підрозділу на Кловському узвозі також було заблоковано, а рятувальникам погрожували фізичною розправою і спалюванням двох автоцистерн. У зв'язку з цим підрозділ був змушений повернутися в частину. Незважаючи на перешкоди, пожежники, які дісталися до місця події, врятували життя 15 осіб, які перебували на даху будівлі.

«На жаль, подібні факти протистояння виконанню професійних обов'язків, покладених на Державну службу України з надзвичайних ситуацій, що мали місце не лише на центральних вулицях Києва, а й в обласних центрах: Львові, Тернополі, Івано-Франківську та Луцьку», - зазначили в прес-службі.

Рятувальники звернулися до учасників акції з вимогою відповідально ставитися до використання відкритого вогню в місцях масового скупчення людей. Це допоможе врятувати життя громадян, запобігти виникненню пожеж в історичних кварталах міста й мінімізувати загрозу від вогню, як для учасників подій, так і для мешканців прилеглих будинків.

У ДСНС також наголосили, що вогонь не може бути інструментом вирішення будь-якого конфлікту.

Як раніше повідомляв ForUm, вчора під час пожежі у будівлі на вулиці Липській, 10, де розташований офіс Партії регіонів, пожежники врятували 15 осіб. Одна людина загинула.

18 лютого Верховна Рада не зареєструвала постанову про повернення Конституції в редакції 2004 року, на чому наполягала опозиція. Після цього в Києві відновилися вуличні заворушення. Їхніми жертвами в ніч на середу стали 26 людей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193