Уряд забезпечує захист споживачів фінансових послуг і детінізацію економіки, для цього Кабінет Міністрів України схвалив план заходів щодо реалізації Стратегії реформування системи захисту прав споживачів на ринках фінансових послуг на 2012-2017 роки.

«Виконання передбачених планом заходів означатиме для споживачів підвищення захисту їхніх прав у сфері фінансових послуг; для фінансових установ - вдосконалення законодавства та створення конкурентного середовища, а для держави - детінізацію економіки в результаті збільшення частки безготівкових платежів», - зазначив заступник директора департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Сергій Литвиненко.

За його словами, заходи, що містяться в документі, зокрема спрямовані на вдосконалення законодавства в сфері захисту прав споживачів фінансових послуг шляхом розробки законопроектів щодо споживчого кредитування; здійснення колекторської діяльності; посилення відповідальності за порушення законодавства про надання фінпослуг.

Також окрему увагу приділено підвищенню фінансової грамотності населення. Так, планується розробка освітніх навчальних програм щодо захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг, а також підготовка проекту Стратегії підвищення фінансової грамотності населення на 2014-2019 років.

Разом із тим документ передбачає вивчення передового світового досвіду щодо впровадження уповноваженого із захисту прав споживачів фінансових послуг (фінансовий омбудсмен) з метою створення альтернативного механізму вирішення спорів у сфері фінансових послуг, а також створення механізму гарантування виплат споживачам фінансових послуг неплатоспроможних фінансових установ.

Проект прийнятого розпорядження уряду розроблений Мінекономрозвитку в рамках виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193