Опозиція через нещодавнє зниження своїх рейтингів опинилася між молотом і ковадлом. Для збереження свого рейтингу вона вирішила перейти до загострення конфлікту. Про це в ексклюзивному коментарі «УНН» сказав політолог, віце-президент Асоціації політичних консультацій України Андрій Бодров, коментуючи останні події в країні.

Зокрема, він вважає, що опозиція грає в ризиковані ігри, втягуючи громадян у силове протистояння.

«Ми бачимо, що опозиція обмежується гаслами в своїй участі у переговорах. Тому що ці переговори впливають на їхні рейтинг. Адже у східній частині країни їхній рейтинг знижувався через екстремістські дії, а в західній - через участь у переговорах. Тобто вони опинилися між молотом і ковадлом», - нагадав експерт.

Він вважає, що опозиція зараз веде подвійну гру.

«Для збереження політичного рейтингу вони змушені були перейти до загострення ситуації. При цьому ті заяви, які ми чули від того ж Яценюка, про те, що Європа готова виділити багатомільярдний транш фінансової допомоги для України, виявилися абсолютно неспроможними за результатом на 16 лютого, коли Ангела Меркель заявила, що не бачить підстав для виділення цих коштів. В тому числі й для нового уряду, керівником якого вже бачив себе Яценюк», - сказав Бодров, нагадавши, що «Меркель, зокрема, зазначила, що Україна може розраховувати лише на 610 млн євро.

«Відповідно, опозиціонерам стало зрозуміло, що від Заходу допомоги вони не дочекаються. Потрібно знову загострювати ситуацію і тиснути на владу для того, щоб мати можливість введення політичних санкцій щодо влади з боку Заходу», - сказав експерт.

Він наголосив, що підбурюванням до радикальних дій опозиційні лідери себе викрили.

«Найголосніше «тримай злодія!» кричить сам злодій, як відомо. І ми побачили цю схему в дії. Опозицією була організована ескалація конфлікту, потім у ній звинуватили владу і, власне, зараз опозиціонери в один голос вимагатимуть введення санкцій з боку Європи. Зрозуміло, що для виходу з кризи немає іншого шляху, крім повного припинення військових дій і повернення за стіл переговорів. Це, якщо говорити з гуманістичної точки зору. Якщо ж говорити з точки зору тієї практики, яка в Євросоюзі, то з терористами переговорів не ведуть», - підкреслив він.

При цьому, коментуючи масову мобілізацію громадян західних областей України до Києва, експерт зазначив, що подібні дії мають ознаки справжньої громадянської війни.

«У разі, якщо це відбудеться, то, не виключено, що люди протилежної політичної позиції зі Сходу будуть змушені вирушити у Київ. Адже там теж є готовність відстоювати свої інтереси. Схід не готовий нав'язувати свою точку зору, але він готовий захищати свою. При цьому в Луганській області рейтинг підтримки Президента зріс за місяць на 16% і зараз становить 56%», - сказав експерт.

«Я наполягаю, що немає іншого виходу, ніж перехід до політичної площини. І якщо сторона влади до цього готова, то лідери опозиції постійно закликають йти до кінця. Єдиним кінцем Майдану вони бачать відставку Президента. Це відразу ж свідчить про суто політичне підґрунтя цього конфлікту. Оскільки, якщо б люди дбали про економіку країни й життя її, вони б сіли за стіл переговорів і намагалися спільно знайти рішення. Якщо ж люди кажуть що їм потрібно тільки складення повноважень Президента, можна припустити, що їх не дуже хвилює подальша доля країни», - резюмував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

374