Опозиційні лідери прекрасно обізнані про те, що серед присутніх на Майдані громадян є сотні людей, які цілеспрямовано готуються до війни. Про це сказав експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

На його думку, опозиція знала, що так званий «мирний наступ» на урядовий квартал спричинить за собою збройний конфлікт і кровопролиття.

«Я невисокої думки про інтелектуальні здібності деяких опозиційних лідерів, але не вважаю їх до такої міри безнадійними дурнями, щоб вони не розуміли, що заклик на так званий «мирний наступ» не закінчиться силовим протистоянням. Вони чудово знали, що на Майдані знаходяться сотні, а за деякими оцінками тисячі людей, які готуються до війни. Це і самооборона Майдану, і Правий сектор, і просто мережа радикальних організацій найрізноманітнішого спрямування. Ці люди чекають приводу для того, щоб піти на війну. Самостійно зробити це їм досить складно. Я впевнений, що опозиція це прекрасно розуміє», - сказав Погребинський.

На його думку, приводом почати масштабне силове протистояння став наступ на урядовий квартал і наступні події.

«Навіщо їм це було потрібно? Вони вважали, що таким чином досягнуто двох цілей. Перша мета полягає в тому, що вони, заганяючи в глухий кут Президента, таки змусять його огризнутися. А Богу зрозуміло, що терпіння не безкінечне. Адже вже й амністія була оголошена, скільки можна. Тому у них була надія, що Президент огризнеться, і вони це отримали. Отримали жахливу картинку заворушень на центральних вулицях Києва. Тобто формальний привід є. Навіщо їм це було потрібно - вони сподівалися, що вони зможуть перетягнути на свій бік частину позафракційних регіоналів для того, щоб створити нову більшість і легітимізувати нову владу. Нова більшість б, у свою чергу, прийняла постанову, яка би повернула стару Конституцію, а потім сформувала б уряд за підтримки Заходу», - підкреслив політолог.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

200