Якщо є хоча б один шанс на збереження України у нинішніх кордонах - його необхідно використати. Про це заявив політолог Євген Магда.

«Реальному примиренню добре послужив би факт ведення переговорів повноважними представниками влади та опозиції на розділовій лінії між «Беркутом» і протестувальниками. Упевнений, це додало б адекватності у політичні позиції основних учасників процесу. Так - їм непогано було б відмовитися від послуг ляльководів з будь-яких закордонних центрів впливу», - зазначив він.

Захід, за словами експерта, стомлено демонструє стурбованість, Росія, навпаки, готова пропонувати і функції миротворця, і будь-які інші послуги оптом, але на це є своя ціна.

Політолог нарікає, що довіру між політиками, які представляють владу та опозицію, сьогодні немає.

«Протиборчі політичні табори немов знаходяться по різні боки прірви. Наводити між ними міст - справа не одного дня. Так і Конституцію країни неможливо зробити ефективною лише за один день прийняттям будь-якого, навіть красиво названого, рішення», - додав Магда.

Політолог вважає, що в нинішніх умовах єдиним ефективним посередником може виявитися церква.

Всупереч суперечкам між конфесіями і різними патріархатами православ'я, за його словами, саме церква залишається найбільш шанованим суспільним інститутом у країні.

Крім того, на його думку, допомогти у розв'язанні політичної кризи здатні власники великих фінансово-промислових груп.

«Позиція Ріната Ахметова та Віктора Пінчука, які виступили проти насильства і за ведення переговорів, дає надію, що маршали українського бізнесу зможуть вплинути на владу з метою пом'якшення її позиції. Вітчизняні олігархи зазнають серйозних фінансових втрат від кризи, і навряд чи зацікавлені у втраті територіальної цілісності України. Чи здатні найбагатші і найвпливовіші українці консолідовано виступити? Їхні інтереси присутні і в Партії регіонів, і в опозиційних силах, і це вселяє певну надію», - підкреслив Магда.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

191