Якщо гроші знаходяться у банку, відсотки все одно нараховуються, незважаючи на події в країні, - заявив в ефірі телеканалу БТБ економічний експерт Олександр Охріменко.

«Від того, що ви заберете гроші з банку, ви не виграєте. Відсотки втратите - це раз. По-друге, ви впевнені, що гроші надійніше зберігати вдома? Неправильно вважати, що банки - «за владу» або «за опозицію». Всі банки - за економіку. Як правило, банки по своїй суті аполітичні», - підкреслив Охрименко.

Він нагадав, що нещодавно ухвалена Постанова № 48 Правління Національного банку спрямована на підвищення ліквідності банків - у разі, якщо в якогось із них виникнуть тимчасові проблеми з відтоком депозитних коштів.

Охріменко зазначив, що проблеми якщо й можуть бути, то це проблеми технічного характеру.

«Якесь відділення може не працювати, інкасатори не зможуть вчасно привезти гроші в банкомат. Але банки як система - як працювали, так і працюватимуть» , - зазначив Охріменко.

Експерт заявив, що зниження позицій деяких українських банків міжнародними рейтинговими агентствами також не вплине на надійність депозитів у цих банках.

«Заполітизованість оцінки України міжнародними рейтинговими агентствами - це загальновизнаний факт. Адже економічних підстав для падіння рейтингу немає. Агентства знизили рейтинг, перш за все, країні, автоматично знизили рейтинг і банкам - так прийнято», - пояснив експерт.

Він нагадав, що рейтинги міжнародних рейтингових агентств мають тільки ті українські банки, які спеціально замовляли аудит перед випуском єврооблігацій. «Тому банкам, що мають рейтинги, - їм ці рейтинги знизили. Банки, які рейтингів не мали, - ніякої негативної оцінки не отримали», - зазначив Охріменко.

Також експерт зазначив, що деякі європейські країни з більш високим рейтингом уже пережили дефолт, у той час як Україна завжди вчасно розраховувалася зі своїми боргами.

«Рейтингові агентства дуже багато уваги звертають на політику і не хочуть звертати уваги на нашу економіку. Політика, дійсно, впливає на економіку, але не критично», - підсумував Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233