Сьогодні в Луганському обласному будинку творчої інтелігенції «Світлиця» відбулася зустріч провідних діячів культури та мистецтва Луганщини, на якій вони обговорили ініціативу Президента України проголосити 9 березня - день народження Тараса Шевченка - Днем національного примирення українського народу.

Співачка, народний артист України Джульєтта Якубович, народний артист, актор Луганського академічного російського театру імені П.Б. Луспекаєва Павло Кленів та інші промовці зазначили, що ситуація в Києві викликає щиру тривогу у кожного жителя України, пише видання «Медіа Регіон».

«Те, що відбувається у столиці, вже давно вийшло за рамки мирного протесту. Саме тому творча інтелігенція Луганщини вирішила підтримати ініціативу Президента України визнати 9 березня - День народження великого Кобзаря - Днем національного примирення», - заявила директор Луганського обласного будинку творчої інтелігенції «Світлиця» Галина Маринкіна.

За підсумками зустрічі було прийнято Звернення на підтримку цієї ініціативи Глави держави.

«Опозиційні політики мають дослухатися голосу розуму і відмежуватися від радикально налаштованих елементів й негайно припинити збройне протистояння. Ще не пізно зберегти єдину Україну», - йдеться у зверненні.

«Великий Кобзар відіграв велику роль у становленні сильної і незалежної України, виступаючи за духовну єдність народу. Тарас Шевченко - це великий чоловік, і він як і раніше об'єднує Україну, адже його люблять і поважають як на Заході, так і для Сході України. У часи нестабільності серця людей звертаються до вічних цінностей. Давайте скористаємося 200-річчя Великого Кобзаря як приводом очистити наші душі, змити злобу і ступити на шлях примирення», - зазначено в документі.

«Ми, представники творчої інтелігенції Луганщини, щиро сподіваємося на те, що ініціатива Президента, з якою він звернувся до українського народу, стане переломним моментом у ситуації, що склалася в країні.

Ми згодні, що настав той час, коли українці повинні зустрітися і домовитися про мирне майбутнє, світле небо над Україною, припинити чвари й об'єднатися.

У наших серцях жевріє надія, що на заклик Глави держави відгукнеться не тільки громадськість, але й політики. Мир буде відновлений, і країна продовжить жити своїм нормальним життям. Ми не хочемо війни, ми хочемо зберегти державу, єдину і могутню.

Ініціатива про примирення йде вже і з регіонів, від народу, який втомлений від розбрату і вважає можливим мирно закінчити протистояння.

Вміння примирятися - велике мистецтво, одночасно складне й доступне кожній людині, яка виступає за стабільність, добробут, здоровий глузд, проти радикалізму і насильства.

Ми щиро віримо, що перемир'я відбудеться, і за ним буде мир.

Закликаємо скласти зброю і підтримати ініціативу Президента України й провести в Україні 9 березня День національного примирення українського народу!» - йдеться у зверненні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172