Британський політичний оглядач Олександр Меркуріс вважає причиною зростання насильства в Україні силові дії опозиції.

В ексклюзивному коментарі каналу БТБ він зазначив, що опозиція вдалася до насильства через відмову парламенту розглядати внесення змін до Конституції, завдяки чому вона сподівається отримати владу.

«Сьогодні опозиція в парламенті не змогла досягти домовленості щодо зміни Конституції. Їхня поразка викликала у них незадоволення. Ми стали свідками, як вулична юрба, яка хотіла, щоб парламент прийняв ці зміни, почала чинити шалений тиск на владу. Ситуація за короткий час стала дуже напруженою і залишається такою й зараз. Я вважаю, що в цьому полягає проблема. Опозиція хоче цих змін до Конституції, оскільки вони прагнуть завдяки цьому отримати владу. Вони хотіли скористатися цими змінами, і тому вдалися до насильства», - зазначив він. «Це погана ідея - намагатися силою діяти в демократичній країні», - зазначає експерт.

Він стурбований наявністю зброї в руках ультрарадикальних сил і вважає , що заклики «Правого сектора» виходити на Майдан зі зброєю дискредитують опозицію, загострять протистояння і призведуть до чергових жертв. «Про застосування зброї можу сказати, що коктейлі Молотова також є зброєю. Опозиційний активіст пан Ярош деякий час тому підтвердив, що велика частина опозиціонерів володіє зброєю, і вона зберігається у Будинку профспілок. І я боюся, що в ситуації нинішньої кризи можуть її використати. Не думаю, що в інтересах опозиції використовувати зброю. Це надзвичайно дискредитує їх. Вони програють. А люди загинуть», - говорить Меркуріс .

За його словами, Європа завжди підтримувала опозицію з самого початку кризи, незважаючи на те, що радикальні групи вдавалися до насильства. «І її представники продовжуватимуть це робити, навіть незважаючи на те, що причина зростання насильства - саме дії опозиції, яка відреагувала дуже радикально на відмову від розгляду змін до Конституції. Я повинен чесно сказати, що європейська підтримка тут не допомогла. Вона лише давала людям зрозуміти, що якщо вони будуть вдаватися до насильства, то європейці їх підтримають. Власне, саме це люди і робили», - підсумував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227