Президент України Віктор Янукович закликав лідерів опозиції відмежуватися від радикальних сил і сісти за стіл переговорів. Про це йдеться у зверненні Глави держави, повідомляє прес-служба Президента.

«У нас з вами були різні випробування. Але сьогоднішнє, мабуть, найважче з них. Сталася біда - загинули люди. І це велика біль і трагедія для кожного з нас. Однак і це ми разом повинні пережити і подолати», - заявив він.

За словами Президента, з самого початку нинішнього протистояння він закликав до діалогу, будучи категоричним противником силових варіантів, а тим більше - кровопролиття. «Це мій життєвий принцип - жодна влада не варта і краплі пролитої за неї крові. Саме цим принципом я керувався у 2004 році, коли зупинив своїх прихильників від сутичок з прихильниками мого опонента. Тому і в нинішньому конфлікті я робив ставку на діалог. Господь дав людині мову для того, щоб вона могла знайти спільну мову з іншою людиною», - підкреслив Янукович.

«Повинен сказати, що певний діалог все-таки відбувся. Ми реалізували дві амністії: першу після грудневих подій, і другу, що набула чинності 17 лютого. Треба ж було опозиційним лідерам так зробити, що вже наступного дня, 18 лютого, вони закликали радикальну частину площі до збройної боротьби. Опозиціонери не тільки не дочекалися відкриття засідання парламенту, на якому повинні були голосувати закони, які б змінили Україну. Вони навпаки - заблокували Верховну Раду, не давши можливості прийняти ці зміни. Вимагали - всю владу опозиції і негайно. Не маючи на це мандата народу, незаконним шляхом, порушуючи Конституцію України, ці, з дозволу сказати, політики, вдаючись до погромів, підпалів і вбивств, намагалися захопити владу», - йдеться у заяві.

За словами Глави держави, опозиційні лідери знехтували основним принципом демократії - владу отримують не на вулицях або площах, а тільки на виборчих дільницях. «Я не раз говорив їм - скоро вибори. Якщо народ довірить вам - будете при владі. Якщо не довірить - не будете при владі. Але і те, й інше має відбутися законно, так, як велить Конституція України. Кордон вони перейшли, коли закликали людей до зброї. А це - волаюче порушення закону. І законозлочинці повинні постати перед судом, який і визначить їм міру покарання. Це не моя примха, це мій обов'язок як гаранта Конституції - забезпечити мир у країні, спокій громадян і справедливість кожного», - підкреслив він.

Виходячи з цього, Янукович ще раз закликав лідерів опозиції, «які стверджують, що вони прагнуть до мирного врегулювання, негайно відмежуватися від тих радикальних сил, які провокують кровопролиття і сутички з правоохоронними органами». «Або, у випадку, якщо вони не бажають йти, - визнати, що вони підтримують радикалів. І тоді з ними буде інша розмова. Скажу відверто, у мене бувають радники, які намагаються мене схилити до жорстких варіантів - до застосування сили. Але я завжди вважав застосування сили помилковим підходом. Є кращий та ефективніший спосіб - знайти спільну мову. Піти на компроміс. Домовитися. Я вже казав не раз, що в такому випадку дещо втратить влада. Втратить і опозиція. Але виграє Україна», - зазначив Президент.

Глава держави нагадав, що наполегливо закликав утриматися від радикальних дій. «Але мене не почули. Повторюю і звертаюся знову. Ще не пізно прислухатись. Ще не пізно зупинити конфлікт. Так, ми вже не повернемо загиблих. Так, ми вже заплатили занадто високу ціну за амбіції тих, хто рветься до влади. Але щоб ціна не була ще вищою, закликаю - схаменіться! Треба сідати за стіл переговорів і рятувати Україну. Тому що майбутні покоління нам не пробачать, якщо ми зруйнуємо державу, яка має належати їм - нашим нащадкам», - заявив він.

«Дорогі співвітчизники! Дорогі люди, які втратили рідних і близьких у цьому безглуздому конфлікті, дозвольте мені висловити вам співчуття. Я знаю, що словами горю не допоможеш. Я розумію, яка страшна трагедія вас спіткала. Але я хотів би, щоб ви відчували в ці хвилини мою підтримку і моє щире співчуття. Зараз всі ми повинні усвідомити одне - навіть найжорсткіше протистояння закінчиться. А Україна повинна залишитися навіки. У цьому наше завдання. І це - наша головна і сама мета», - сказано у зверненні.

Як раніше повідомляв ForUm, 18 лютого в районі вулиць Інститутської, Шовковичної, Маріїнського парку, Арсенальної площі відбулися сутички учасників протесту зі співробітниками спецпідрозділу «Беркут» і міліцією.

Силовики прорвали барикаду на Грушевського і перекрили Європейську площу. Також вони відтіснили протестувальників з вул. Інститутської до Майдану Незалежності.

Близько 20.00 на Майдані Незалежності у Києві почалося протистояння між мітингувальниками та правоохоронцями.

У МОЗ заявили, що станом на 23.00 18 лютого унаслідок сутичок у Києві загинули 11 осіб.

Кількість загиблих міліціонерів зросла до семи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

729