Сьогодні на екстреному засіданні президії Луганської обласної Ради було прийнято заяву, в якій члени президії звернулися до Президента України з вимогою ввести надзвичайний стан у державі і вжити найжорсткіші заходи до ініціаторів та учасників сьогоднішніх заворушень у Києві. Про це повідомляє прес-служба Луганської обласної державної адміністрації.

«Змушені констатувати: сьогодні - чорний день в історії сучасної України. З благословення опозиційних лідерів екстремісти і бойовики з числа протестуючих перейшли до погромів і вбивств. Усе, що відбувалося сьогодні у Києві: побиття мирних людей, захоплення заручників, підпал офісу Партії регіонів - далеко за межами не лише законності, але й людяності. У ситуації, коли фактично паралізована робота Верховної Ради, коли заворушення охопили столицю і, зокрема, урядовий квартал, вважаємо, що зобов'язані зробити все необхідне, щоб захистити наших людей», - йдеться у заяві.

У заяві висловлено сподівання, що лідери європейських держав і міжнародні спостерігачі, які досі вкрай прихильно ставилися до майдану, нарешті, належним чином оцінять мотиви і методи його «активістів» і в першу чергу - лідерів опозиції Яценюка, Кличка і Тягнибока.

«Саме їхня невгамовна жага влади, прагнення будь-якою ціною - як ми побачили сьогодні, навіть ціною крові мирних людей - дорватися до заповітних крісел, призвели до нинішньої ситуації. Поставили Україну на межу громадянської війни, - зазначено в документі. - Ми переконані: щоб уберегти від війни нашу Батьківщину і наших співгромадян - допустимі найжорсткіші заходи. Сподіваємося, що вони будуть вжиті негайно».

Члени президії виступили за проведення Всеукраїнського з'їзду депутатів місцевих Рад і заявили про підтримку ініціативи громадських організацій Харкова та Одеси щодо проведення Всеукраїнського референдуму.

«Але вважаємо за необхідне внести в нього ще один пункт - про федералізацію України. Лише таким чином ми не тільки збережемо державу, але й захистимо право наших людей самим визначати, як жити, а всіх, хто хотів би нав'язати нам чужі цінності і готовий робити це навіть зі зброєю в руках, позбавимо такої можливості», - підкреслено у заяві.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні, 18 лютого, на перетині вулиць Шовковичної та Інститутської почалися сутички між мітингувальниками і правоохоронцями.

Протестувальники підпалили вантажівки, які перекривали вулиці.

Протистояння між прихильниками Партії регіонів та активістами Євромайдану відбулося також у Маріїнському парку.

П'ятеро військовослужбовців внутрішніх військ отримали вогнепальні поранення, повідомляє Управління по зв'язках з громадськістю Міністерства внутрішніх справ.

Силовики дали мітингувальникам час до 18.00 для припинення заворушень.

Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявляє, що сьогодні кілька разів обговорював з Президентом Віктором Януковичем ситуацію в країні і про введення надзвичайного стану не йшлося.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

376