Радикальним угрупованням, які беруть участь у силових акціях, компроміси не цікаві. У свою чергу опозиція підтримує позицію радикалів лише тому, що боїться звинувачень у здачі інтересів Майдану. Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов, коментуючи сьогоднішні сутички учасників мітингів із силами правопорядку.

«Компроміс - це завжди непросто, а політичних компромісів взагалі легких не буває. Незважаючи на те, що реальний компроміс - це двостороння спільна перемога, завжди знайдеться багато критиків в обох сторін, які будуть звинувачувати своїх парламентерів у тому, що вони програли, поступилися, злили, наприклад, Майдан, як це вже звучало на останньому недільному віче Майдану. Тому компроміс - не означає, що все закінчилося. Завжди після цього дограється політична партія, сторони починають займатися риторичними вербальними вправами в тому, що вони не програли, що вони виграли. Влада або інша сторона повинна піти на поступки. Вся справа в тому, що переговірникам потрібно не втратити своїх виборців і прихильників, яких завжди готові перехопити більш радикальні або налаштовані на реальний компроміс групи», - сказав експерт.

На його думку, у зриві політичних домовленостей і силовому протистоянні більше зацікавлені екстремістські рухи, ніж лідери парламентської опозиції.

«Зараз ми бачимо ситуацію, коли радикали не приймають компроміс і починають нову риторичну війну в адресу своїх супротивників, а до цього підключається й опозиційна сторона, яка уклала компроміс, щоб її не звинуватили в здачі позицій. Ось цей подвійний хор голосів і проявляється в тих випадках словесної війни на адресу своїх партнерів по переговорах, який ми спостерігаємо останні два дні, коли компроміс, досягнутий на основі ухвалення закону про амністію, набув чинності», - сказав Карасьов.

Він підкреслив, що домовитися про компроміс легше, ніж забезпечити умови для його досягнення.

«Особливо це важко серед тих, хто займається політикою не на круглих столах і в переговорних кімнатах, а стоїть на вулицях і розпалений енергією вуличного протесту», - зазначив Карасьов.

Він нагадав, що обом сторонам потрібно бути терплячими і проявити витримку.

«Це необхідно всім політично відповідальним людям, політичним елітам як опозиційних, так і провладних, розуміючи при цьому, що загасити енергію вуличного протесту буде важко. Тому що зубну пасту, видавлену з тюбика, загнати назад неможливо. Так і тут - треба багато терпіння та витримки, щоб не піддаватися на різного роду провокації радикалів, для того, щоб компроміс набув чинності не стільки на папері і в усних домовленостях, скільки в гущі політики. А сьогодні в Україні політика робиться в тому числі і на вулицях, і це також треба враховувати. Адже радикалам компроміси не потрібні. Ви чуєте, яка руйнівна критика лунає на адресу опозиції, яка цього компромісу у вигляді закону про амністію досягла», - зазначив політолог.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190