На Луганщині зафіксовано четвертий випадок зараження дикого кабана африканською чумою свиней. Цього разу тварину було виявлено у небезпечній близькості від обласного центру. Про це на екстреному засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при ОДА заявив головний держінспектор ветеринарної медицини Луганської області Микола Мартиненко, повідомляє прес-служба Луганської ОДА.

Так, 16.02.2014 о 21:00 отримано позитивний результат на наявність збудника АЧС з матеріалу, відібраного від загиблої дикої свині, знайденої на території Красноярського лісництва ДП «Луганське лісомисливське господарство» міста Луганськ. Зараз проводяться заходи щодо локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС», - зазначили в облдержадміністрації.

Максимально прискорити темпи відстрілу дикого кабана - таке завдання поставив перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський перед усіма профільними службами та відомствами регіону.

У зв'язку з цим у Луганську посилюються заходи щодо недопущення поширення АЧС. Як відзвітувала в ході засідання комісії міська влада, вже досягнуті домовленості з низкою м'ясопереробних підприємств про прийом свиней від місцевих жителів на забій. Посилено боротьбу зі стихійними ринками, а також посилено санітарний контроль у торговельній мережі. До цієї роботи залучена міліція.

Крім того, по всій області посилюється інформаційно-роз'яснювальна робота, адже людський фактор представляє найбільшу небезпеку при поширенні вірусу. У прес-службі нагадали, що саме недбалість стала причиною занесення захворювання на приватне подвір'я в Краснодонському районі. Посилено заходи щодо ізоляції домашнього поголів'я свиней. Заборонено переміщення домашніх тварин по території регіону без відповідного дозволу ветеринарної служби. У фермерських господарствах і вольєрах проводиться щоденний ветеринарний огляд тварин, що утримуються там і т.п.

Особливу увагу учасники засідання приділили питанню депопуляції (відстрілу) дикого кабана. На сьогодні вбито, за різними даними, від 284 до 299 диких тварин - при плані до 1 березня повністю завершити цю роботу. Такі темпи вкрай не влаштовують обласну владу. Едуард Лозовський доручив усім профільним службам та відомствам регіону посилити роботу в цьому напрямі, а місцевій владі - надати всебічну допомогу в цій справі.

«Що стосується матеріальної сторони питання, то для вирішення ситуації Уряд відкрив резервний фонд, для отримання коштів з нього потрібно лише оформити відповідні документи», - підкреслив перший заступник голови облдержадміністрації.

Як повідомляв ForUm, у Луганській області у січні був зафіксований перший цього року випадок африканської чуми свиней. У 2013 році АЧС в Україні не реєструвалася.

У зв'язку з цим Держветфітослужба ввела заборону на вивезення з трьох сіл Луганської області - Камишне, Колісниківка, Юганівка - живих свиней, свинини і продукції з неї.

РФ обмежила поставки продукції тваринництва з Луганської області через АЧС. Білорусь ввела заборону на постачання свинини з Луганської області.

У Луганській області були створені мобільні групи для запобігання поширенню АЧС.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

446