Незначного ослаблення гривні не варто боятися ні бізнесу, ні населенню. Про це експерт з економічної політики Віталій Кулик заявив в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За його словами, останнім часом значно девальвували валюти відразу кількох важливих країн з перехідними економіками - Росії, Казахстану, Туреччини та ін. «Це пов'язано зі згортанням програми кількісного пом'якшення в США, в результаті чого інвестиційний ресурс повертається з ринків у Штати і загалом на Захід. Гривня ж поки що девальвувала швидше символічно, на 5-6%. Це незначна величина, і разом з тим вона дозволяє експортерам підвищити конкурентоспроможність», - зазначив економіст.

І додав, що одночасно на внутрішньому ринку падає конкурентоспроможність імпорту. «Це дасть вітчизняним виробникам підтягнути свої позиції. Зрозуміло, що це стосується, насамперед, тих ніш, де вони здатні заміщувати імпорт - а це і різні машини, і обладнання, товари народного споживання, продовольство. Подорожчає навіть горезвісний імпорт з Китаю, хоча у нього часто досить великий ціновий запас міцності. Ну і, звичайно, курсова корекція підвищує бюджетну наповнюваність», - сказав він.

Що ж стосується населення, акцентував аналітик, то ті ж продукти харчування в Україні - переважно власного виробництва, й інвалютні коливання на їхню вартість не впливають. «Так, на ринку постійно відбуваються корекції продовольчих цін, причому і в один, і в інший бік. Але з недавніми валютними пертурбаціями вони пов'язані мінімально, тут діють інші чинники - баланс попиту-пропозиції, сезонні відтінки і т.п. Деякі оператори можуть скористатися «валютним» фоном для штучного завищення цін, і тут уже мають ставати до справи контрольні органи», - підсумував він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

146