У Центральній виборчій комісії заявили, що не можуть дозволити проведення місцевих референдумів до ухвалення Верховною Радою відповідного закону. Про це виданню «Комерсант-Україна» повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

«Проблема дуже серйозна. Згідно з Конституцією громадяни мають права і свободи в частині волевиявлення на місцевому референдумі. Але механізм реалізації цих прав і свобод має бути прописаний у законі. Без закону про місцевий референдум неможливо провести референдум як такий, незважаючи на те, що це право передбачене Конституцією», - сказав Магера.

Колізія утворилася після ухвалення закону «Про всеукраїнський референдум» у листопаді 2012 р. (від 28 листопада 2012 р.). У документі не прописано процедуру проведення місцевих референдумів, в той же час, згідно з прикінцевими положеннями, після набуття чинності нового закону втратив чинність закон 1991 р. «Про всеукраїнський та місцеві референдуми».

«Це величезна помилка законодавця. Йому слід було прописати в прикінцевих положеннях, що закон 1991 р. втрачає чинність лише в частині проведення всеукраїнського референдуму. Тепер же ЦВК змушена скасовувати всі рішення територіальних виборчих комісій про проведення місцевих референдумів. Більше того, такі комісії за законом більше не мають жодного стосунку до місцевих референдумів», - пояснив Магера.

Слід зазначити, що практика проведення місцевих референдумів в Україні є досить поширеною. За даними Міністерства юстиції, з 1991 р. по 2009 р. в країні пройшло 150 місцевих референдумів. Із них 55 - з питань адміністративно-територіального устрою, 36 - з питань зміни назв населених пунктів, 34 - з питань дострокового припинення повноважень представницьких органів місцевого самоврядування. В останні роки місцеві референдуми стали проводитися рідше через відсутність фінансування.

У парламентському комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування запевнили, що законопроект про місцеві референдуми буде внесений до Верховної Ради в ході поточної сесії парламенту. За словами члена комітету, народного депутата від «Батьківщини» Володимира Бондаренка, документ готує робоча група, до якої входять 42 людини, у тому числі народні депутати, експерти та представники місцевого самоврядування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

387