За підсумками 2013 року на 1 мільйон штук справжніх банкнот гривні припадало приблизно 3,5 штук підроблених. Про це заявила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська, повідомляє прес-служба НБУ.

Вона зазначила, що в 2012 році - ця кількість становила 4,1 штук, а в 2011-му - 3,4 штук.

«Українська гривня має високий рівень захисту від підробок, - сказала Ричаківська. - Технології, які використовуються для виготовлення гривні, дозволяють створити банкноти на рівні кращих світових зразків. До того ж Національний банк постійно відстежує сучасні тенденції й вивчає світовий досвід впровадження елементів захисту грошей. Цей процес триває безперервно, постійно застосовуються нові технології та захисні елементи».

Так, у країнах Європейського Союзу, згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті Європейського центрального банку, за підсумками 2013 року на 1 млн штук справжніх банкнот євро припадало приблизно 43 штук підроблених (у 2012 році - 35 штук, в 2011 році - 46 штук).

У РФ, за даними, опублікованими на офіційному сайті Банку Росії, в 2013 році на 1 млн штук справжніх банкнот російських рублів припадало приблизно 9 штук підроблених (у 2012 році - 13,6 штук, 2011 році - 15 штук).

«Кількість підроблених банкнот національної валюти незначна. Як показує практика, майже всі вилучені підроблені гривні мають низьку якість, оскільки вони виготовляються за допомогою комп'ютерної та копіювальної техніки. При уважному візуальному і тактильному контролі можна одразу відрізнити підробку від справжньої банкноти», - зазначила заступник голови НБУ й додала, що для цього потрібно знати елементи захисту банкнот гривні, зокрема: водяні знаки, захисні стрічки, рельєфне зображення, яке відчувається на дотик, приховані зображення та інші.

За її словами, більшість вилучених з обігу впродовж 2013 року підроблених банкнот, як і в попередні роки, - це банкноти номіналами 50 гривень, 100 гривень, 20 гривень та 200 гривень.

Ричаківська пояснила, що у разі сумніву в справжності та платіжності банкнот громадяни повинні звертатися в будь-який банк для подальшого проведення досліджень відповідним територіальним управлінням НБУ. За результатами цих досліджень, які здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми і платіжними. Підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості.

Надалі всі вилучені з обігу фальшиві гроші в установленому порядку передаються уповноваженим співробітникам Міністерства внутрішніх справ України для проведення розслідувань.

«Детальний опис усіх видів банкнот національної валюти, що перебувають в обігу, їхніх елементів захисту розміщено на сторінках офіційного інтернет-представництва Національного банку України», - нагадала заступник голови НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182