Україна має всі підстави для успішного розвитку економіки в цьому році, навіть незважаючи на збитки від політичного протистояння в січні-лютому, вважає відомий економічний експерт Михайло Міщишин. В ефірі програми «Фінансова Україна» на каналі БТБ він зазначив, що однією з передумов для цього можна вважати перспективні зовнішньоекономічні угоди, які українська влада уклала наприкінці минулого року з світовими економічними лідерами: Китаєм і Росією.

«Я думаю, цей рік може бути непоганим. Навіть враховуючи те, що ми втратили два місяці під час політичних заворушень», - вважає експерт. «Загалом, через те, що ми працюємо з Китаєм більш плідно, було знято питання з Росією: з ціною на газ, та з кредитом», - аргументував він.

Експерт також додав, що є прогнози на позитивну кон'юнктуру на світових ринках. Зокрема, він сподівається на те, що оживуть ринки збуту металопродукції, продуктів харчування та інші. Певні надії він покладає на активний розвиток відносин з Росією, які загальмувалися через відставку уряду в Україні та політичну кризу. «У перспективі передбачається більш плідна співпраця в авіабудуванні, космічній галузі, суднобудуванні. Ця програма має розпочати працювати з лютого, тому що коли ми отримали кредитну лінію від Росії, ми паралельно з цим домовилися саме про таку співпрацю на десятки мільярдів доларів. Що в перспективі дасть нам нові робочі місця, а також дозволить пожвавити нашу економіку й розвиватися більш швидкими темпами», - зазначив він.

Експерт також вважає, що принципи для успішного розвитку економіки були підготовлені українською владою минулого року, зокрема на зовнішньополітичному рівні. «Друге півріччя, до початку політичних хвилювань, Україна закінчила блискуче: підписала угоду з Китаєм; отримала кредитну лінію від Росії; остаточно не припинила переговори з Європою - «двері» залишаються відкритими. Більше того, з отриманням від Росії знижки на газ багато питань, які ми не могли до цього вирішити з МВФ, були вирішені. Наша позиція стала більш сильною: ми можемо не підвищувати ціну на газ для населення, на чому, в свою чергу, наполягав МВФ. У нас став більш волатильний курс гривні, до чого МВФ нас і закликав. Тобто, ми стали більш підготовленими і посилили наші позиції в переговорах з МВФ», - додав він.

Економічний експерт також вважає великою заслугою української влади, що вона домоглася позики в 15 млрд дол. від Росії, практично під найнижчий відсоток, який пропонує і МВФ - 5%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186