Вища рада юстиції впродовж минулого року розглянула близько тисячі скарг щодо роботи суддів вищих та Верховного Судів. Про це заявив голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович, повідомляє прес-служба відомства.

При цьому, за словами Лавриновича, аналіз звернень, які надійшли торік до Вищої ради юстиції, показує, що із 991 звернення щодо суддів вищих спеціалізованих судів та Верховного Суду України 60% (591 звернення) стосувалися суддів Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ). Така ж тенденція спостерігається і на початку 2014 року.

Стосовно суддів Вищого господарського суду впродовж минулого року Вища рада юстиції отримала 88 звернень, щодо суддів Вищого адміністративного суду - 270 звернень, стосовно суддів Верховного Суду України - 44 звернення.

За словами голови ВРЮ, значна кількість скарг щодо суддів ВССУ стосувалися незгоди з відмовою у відкритті касаційного провадження. Переважно вони стосуються застосування п. 5 ч.4 ст. 328 Цивільного процесуального кодексу України, який передбачає право судді-доповідача відмовляти у відкритті касаційного провадження, якщо касаційна скарга є необґрунтованою і викладені в ній доводи не викликають необхідності перевірки матеріалів справи.

«Певний відсоток скарг стосувався і порушення суддями процесуальних термінів (у тому числі щодо правильного обчислення термінів подання касаційних скарг та заяв про перегляд рішень суду Верховним Судом України), а також повернення сум сплаченого судового збору в разі прийняття ухвал про відмову у відкритті провадження», - йдеться в повідомленні.

У прес-службі також зазначили, що в значній кількості звернень фігурують прізвища одних і тих самих суддів.

Нагадаємо, протягом 2013 року Вища рада юстиції видала 257 доручень на перевірку даних про наявність підстав для звільнення суддів за порушення присяги або для відкриття дисциплінарного провадження стосовно суддів Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206