Національний банк України 17 лютого ввів у обіг пам'ятні монети номіналами 20 та 5 гривень «Корсунь-Шевченківська битва», повідомляється на офіційному сайті НБУ.

«Корсунь-Шевченківська битва - це славна сторінка радянського військового мистецтва, яка увійшла в історію, як класична операція щодо оточення і повного знищення великого ворожого угруповання. Шевченків край було визволений від загарбників, а для фашистів ця наступальна операція стала «другим Сталінградом», - зазначила начальник Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Тамара Лошманова.

Вона розповіла, що на аверсі монет у центрі розміщена композиція, що символізує перемогу: цифри 1944 (на срібній монеті - позолочені), над якими - зображення салюту, внизу - лаврова гілка зі стрічкою і зіркою. На реверсі - стилізована композиція, в центрі якої на тлі карти зображені в'їзні ворота палацового комплексу в місті Корсунь-Шевченківський, а по колу розміщено стрілки, що символізують наступальну операцію радянських військ по всьому кільцю оточення угруповання противника.

«Випуском монет «Корсунь-Шевченківська битва» Національний банк України вшановує пам'ять героїв, які звільнили українські землі від фашистських загарбників. Впевнена, що ці пам'ятні монети нагадають нащадкам про славний подвиг, мужність і патріотизм народу під час Великої Вітчизняної війни», - додала Лошманова.

Монета номіналом 20 гривень виготовлена зі срібла 925 проби, маса - 62,2 г, діаметр - 50,0 мм, категорія якості карбування - «спеціальний анциркулейтед», тираж - 2500 штук. Гурт монети - гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби. Елемент оздоблення - локальна позолота, вміст золота в чистоті не менше 0,0005 р.

Монета номіналом 5 гривень виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування - «спеціальний анциркулейтед», маса - 16,54 г, діаметр - 35,0 мм, тираж - 30 000 штук. Гурт монети - рифлений.

Вартість срібної пам'ятної монети (з футляром) становить 945 гривень, монети з нейзильберу - 25 гривень. Придбати пам'ятні монети можна в територіальних управліннях Національного банку України тау дистриб'юторів Національного банку України з продажу пам'ятних монет.

Над створенням монет працювали художники і скульптори: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук, Наталія Фандикова, Володимир Атаманчук, Анатолій Дем'яненко.

Монети випущені до 70-річчя визволення України від фашистських загарбників. Починаючи з 2013 року Національний банк України ввів в обіг десять пам'ятних монет, присвячених Великій Вітчизняній війні, а протягом 2014 - 2015 планується продовжити цикл монет цієї тематики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

381