Заходи, вжиті НБУ для стабілізації фінансового ринку, є більшою мірою превентивними. Про це в ексклюзивному коментарі журналістам телеканалу БТБ заявив шеф-редактор видання «Forbes Україна» Максим Кухар.

«По суті, ситуація стабільна, - каже Кухар. - І до цього можна додати той фактор, що міжнародні ринки продукції, на які ми експортуємо метал, залізорудну сировину, пожвавлюються з початку року. І в Європі, і в США йде економічне пожвавлення. Тому у наших експортерів справи підуть краще. І статистика з початку року вже покращилася. Весна і осінь це, як правило, пік попиту на нашу експортну продукцію, отже, притік валюти в країну збільшиться. Тому до заходів НБУ щодо стабілізації валютного ринку потрібно ставитися швидше як до перестраховування, яке, можливо, й необхідне, але проблем із купівлею валюти, у того, кому вона потрібна, не буде».

На думку Кухаря, такі заходи можуть знадобитися на той випадок, якщо якісь ринкові суб'єкти спробують створити видимість неприємностей.

«Такі заходи вони як раз стримують окремих любителів влаштувати паніку на рівному місці, можливо, з тим, щоб заробити. Ми знаємо, що іноді банки люблять заробити на легких панічних чутках. За два-три дні хтось може заробити сотні мільйонів доларів просто на тому, що люди перехвилюються і куди побіжать. От щоб цього не було, Нацбанк абсолютно правильно вживає попереджувальних заходів, які й роблять невигідними будь-які дії, спрямовані на створення паніки».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175