Відтермінування на купівлю валюти, введене регулятором для стабілізації валютного ринку, спрямоване на захист бізнесу від спекулятивного курсу - заявив в ефірі телеканалу БТБ фінансовий експерт Віталій Шапран.

«Заходи, що мають таке адміністративне забарвлення, не спрямовані проти бізнесу, вони навпаки прагнуть захистити бізнес, захистити покупців від неадекватно завищеного курсу, який зріс на спекулятивних настроях або на паніці», - стверджує Шапран.

Експерт спрогнозував, що надалі окремі імпортери і галузі, які стикаються з операційними ризиками, зможуть отримати дозвіл на більш швидку купівлю валюти, якщо в цьому буде необхідність. «У міжнародній практиці існує загальна тенденція, коли за різкого подорожчання фінансового активу, біржі просто закриваються до кінця робочого дня на тиждень і т.д. Тому, ухвалена 49-та постанова перебуває в межах міжнародної практики. Ну і звичайно, адаптована під наші реалії», - зазначив Шапран.

На його думку, вжиті заходи можуть викликати певний дискомфорт у суб'єктів господарської діяльності, але вони абсолютно виправдані в ситуації.

«Якщо ви затримуєте плату за контрактом, якихось збитків для імпортерів це завадає. Але що би було, якщо б не було цього інструменту та цієї постанови. До чого б це призвело? До ще більших збитків. Бо за високим курсом вони продавали б менше свого товару. А так вони зіткнулися з операційними ризиками, але загалом, ситуація стає контрольованою і прогнозованою, навіть ті темпи девальвації на 6-6,5%, що ми маємо з початку року - не є суттєвими», - підкреслив експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

143