Економічний експерт Олександр Охріменко вважає, що гнучкий курс гривні не може бути безумовною підставою для того, щоб імпортери підвищували ціни на товари, які вони ввозять в Україну. Про це він повідомив у прямому ефірі телеканалу БТБ.

«Не можна однозначно сказати, що гнучкий курс гривні вигідний виключно для експортерів, або виключно для імпортерів. Усе залежить від того, що це за імпортери, і що це за експортери. Тому не можна сказати, що імпортери повинні обов'язково підняти ціни на свій товар лише тому, що вони бачать гнучкий курс», - заявив він.

Охріменко підкреслив, що у державному бюджеті закладено курсовий орієнтир на 2014 рік 8,5 грн за 1 долар США.

«Тому не виключено, що після того як ми бачимо 8,8-8,9 грн, ми знову зможемо побачити 8,5 грн. Це і є гнучкий курс. Він постійно змінюється, але безглуздо вважати, що гнучкий курс це тільки зростання, і тим більше імпортерам слід тільки піднімати (ціни), - сказав експерт. - Я так розумію, що частина тих, хто поспішив перемножити ціни на новий курс, вважали, що на сьогодні це все можна буде продати. Зрозуміло, що все це неадекватно».

Експерт зазначив, що на ситуацію відрегулює сам ринок. Адже ті інтернет-магазини, які передчасно поставили занадто високий курс гривня-долар на імпортні товари, тепер змушені «відігравати назад», тому що їхні товари за таким курсом ніхто не купує.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

82