Фінансовий аналітик Віталій Шапран вважає, що для пересічного вкладника міжнародний рейтинг банків, що працюють в Україні, не інформативний і не має вирішального значення. Про це він сказав в прямому ефірі телеканалу БТБ.

«Всі рейтингові агентства «великої трійки» працюють за «країновими стелями»: якщо знижено рейтинг країни, вони змушені знижувати рейтинги банків, що працюють у ній. За таких умов у дурному становищі виявляються, наприклад, французькі, німецькі, австрійські банки, що працюють у нас. Адже вони підтримуються материнською структурою і через акціонерний капітал, і через кредитні лінії, відкриті від материнської структури, але агентства не враховують цього й орієнтуються на ризик країни в цілому», - сказав Шапран.

Також експерт вважає, що при оцінці результатів рейтингу слід брати до уваги саму природу та визначення «країнового ризику».

«Якби у нас був рейтинг ВВВ+ за міжнародною шкалою, а потім би нам його знизили до ССС, тоді це була б трагедія. Адже в такому випадку нам би змінили інвестиційний рівень на переддефолтний. А так у нас останні 16 років був рейтинг спекулятивного рівня. Причому ми перебували в спекулятивній зоні, незважаючи на те, що держава платила за своїми боргами адекватно і вчасно. З 1998 року цей процес йшов нормально, і, все таки, нам тримали такий спекулятивний рівень. Зараз вони знизили його... Тому зниження рейтингу, що В, ССС, для нас великого значення не має», - вважає аналітик.

«Звичайно, банкам це неприємно, але ми повинні розуміти, що в самому банку, особливо з участю іноземного капіталу або держави, нічого не змінюється, всі його ризики залишаються такими ж, як і були. Він платив за рахунками, так і платить, внутрішня система платежів як працювала, так і працює. А тут приходить агентство і каже: ось, ми знижуємо рейтинг! Для пересічного українського вкладника міжнародний рейтинг банку абсолютно не важливий», - вважає експерт.

«Пересічний вкладник повинен дивитися рейтинг за національною шкалою, тому що міжнародний рейтинг - для іноземних інвесторів. Для того, щоб вони бачили, сидячи там, у Каліфорнії, в чому різниця між Аргентиною, Бразилією та Україною. І то, якщо брати останні 15-20 років, можна побачити, що не завжди ці рейтинги були порівнянні й адекватні. Ось ми платили за своїми боргами до сьогодні, і у нас немає дефолту. А в Греції дефолт був, ще й який. Він зачепив половину Європи. І все таки, у них був рейтинг інвестиційного рівня. Виникає запитання: а чому з нами так поводилися протягом 15 років, а цим країнам давали інвестрівень? І подібні запитання з'являються не лище у нас», - сказав Шапран.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

116