У невеликих темпах девальвація національної валюти стимулює експорт, знижує споживання імпорту і в цілому повинна позитивно позначитися на економіці, заявив в ефірі телеканалу БТБ фінансовий аналітик Віталій Шапран.

«Девальвація на 6-7% не є критичною. У поточній ситуації Україна може дозволити собі невелику девальвацію без шкоди для економіки, для вкладників, для споживачів імпорту. За розмірами девальвації ми підтягуємося до наших сусідів, від яких більше залежимо у торговому балансі. 5-10% девальвації не позначаться істотно ні на експорті, ні на імпорті зараз», - підкреслив аналітик.

Шапран додав, що незначний рівень девальвації не повинен викликати побоювань і у вкладників гривневих депозитів, оскільки ставки за гривневими депозитами - хороший компенсаційний механізм щодо девальвації та очікувань населення. Експерт підкреслив, що політична нестабільність - один з чинників девальвації гривні, і в подальшому можна очікувати корекції курсу на рівні значень, закладених у бюджеті на цей рік, тобто на рівні 8,5 грн за долар.

«Після отримання газової знижки і зниження ціни основного енергетичного імпорту ревальвувати національну валюту у великих обсягах не варто», - вважає Шапран.

Він зазначив, що з часом вітчизняні виробники відчують позитивний ефект девальвації. «Я думаю, сектор АПК, виробництво харчування, сільське господарство - їхня продукція буде заміщати продукти іноземних конкурентів. Виграють і виробники товарів народного споживання. А виробники сировини отримають приріст виручки у гривневому еквіваленті», - резюмував аналітик.

Шапран додав, що негативна реакція імпортерів більше пов'язана з поточною ситуацією та емоційними настроями на ринку України, а не з реальними темпами девальвації. Однак у майбутньому можна буде очікувати реального зниження споживання імпортної продукції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

100