Будь-які спроби довести, що девальвація гривні була викликана макроекономічними факторами, безпідставні: факти говорять про те, що тільки політична криза, спровокована Майданом та опозицією, призвела до зростання курсу іноземних валют. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«До 24 січня 2014 року, коли не були захоплені представниками опозиції будівлі місцевих органів влади, обсяги торгів на міжбанківському валютному ринку були на рівні $1,5-2 млрд. Як тільки 24-26 січня 2014 року радикально налаштовані представники опозиції захопили будівлі місцевих органів влади, обсяги купівлі валюти на міжбанку зросли до $4-5 млрд. І це показує, що бізнес та населення у захоплених регіонах почали панікувати і масово скуповувати валюту. Це і стало головною та єдиною причиною девальвації гривні. Будь-які спроби довести, що девальвація гривні була викликана макроекономічними і фінансовими чинниками, безпідставні», - підкреслив експерт.

За його словами, 2013 рік Україна завершила з профіцитом платіжного балансу на рівні майже $2 млрд (проти дефіциту в $4 млрд наприкінці 2012 року). При цьому за рік загальна сума депозитів населення зросла на 20%, а ступінь доларизації економіки знизилася з 50% до 42%. Також збільшилися обсяги кредитування на тлі одночасного зниження показника проблемних позик. «Всі економічні фактори вказують, що якби не було Майдану, девальвації гривні у 2014 році не було б», - зазначив Олександр Охріменко.

При цьому президент Українського аналітичного центру акцентував увагу на тому факті, що як такої девальвації курсу гривні Нацбанком не було. Регулятор просто скоректував офіційний курс з ринковим. «В Україні довго вели суперечки про гнучкий курс. У нашій країні фіксований курс гривні був тільки з 2005 до 2008 рік. Усі інші роки, а тим більше, починаючи з 2010 по лютий 2014 року, курс гривні був гнучкий», - сказав експерт.



Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184