Світ змінюється, і часи, коли людині для комфортного життя достатньо було знати лише рідну мову, давно позаду. У сучасному суспільстві, якщо хочеш збудувати успішну кар'єру, спілкуватися з іноземцями, почуватися впевнено у незнайомій країні, або просто читати книги і дивитися фільми в оригіналі, необхідне знання іноземної мови. Але багатьом людям вивчити чужу для них мову надзвичайно складно. І справа не лише у здібностях та вмінні. В одних просто немає зайвої години-другої для осягнення нових знань, іншим методика пізнання здається нудною і навіває давно забутий дух шкільної лави. Тому часто люди замість традиційного вивчення мови - за партою, за книжкою і зошитом, віддають перевагу нестандартним методам, так би мовити експрес, які дозволяють вивчити мову за тиждень або місяць.

Які сьогодні існують нетрадиційні методики і наскільки вони ефективні, вирішив дізнатися ForUm.

Розвінчання міфів

Тривалий час існувала думка, що деякі люди позбавлені здатності до вивчення іноземних мов. Але нещодавно цю гіпотезу спростували. Так, у 2006 році дослідник сфери освіти Річард Спаркс написав статтю «Чи існує нездатність до вивчення іноземної мови?». На його думку, людей, у яких є вроджена проблема з вивченням мов або, навпаки, природжені схильності до мов, не існує. Просто деяким необхідно докласти трохи більше зусиль, ніж іншим, але це, швидше за все, пов'язано з методикою навчання.

Повністю підтримує теорію Спаркса перекладачка Олена Авдєєва. «Найбільша проблема людини, якій важко дається вивчення іноземної мови, - це її свідомість. Ще до того, як приступити до штудіювання тієї чи іншої мови, люди заздалегідь себе програмують на те, що для цього потрібен особливий талант, вміння, якісь диво-здібності. Це неправильно. З таким підходом і мотивацією людина ніколи не вивчить мову», - каже Авдєєва.

Ще однією проблемою, на думку перекладача, є дуже ретельне вивчення мови. «Більшість людей бояться допускати помилки в своїй промові. Треба від цього позбавлятися, адже краще говорити чужою мовою з ляпсусами, ніж зовсім не говорити. Якщо людина зможе подолати свою боязкість, то незабаром вона розмовлятиме іноземною мовою, як своєю рідною», - вважає вона

При цьому Олена Авдєєва підкреслює, що не існує «нездатності» до іноземних мов, це міф. Головне - вибрати правильну методику вивчення.

Швидко, але безрезультатно

Сьогодні є багато експрес-методів з вивчення іноземних мов. Автори таких методик обіцяють, що за короткий час інтенсивних занять слухач освоїть іноземну мову досконало. Важливо й те, що такі методики розраховані на період навчання від одного до декількох місяців.

Одним з найпопулярніших швидкісних методів є вивчення іноземної мови за допомогою 25-го кадру. Напевно, немає такої людини, яка б не чула про цей метод. Суть його в тому, що людина не встигає помітити 25-у «картинку», але, все таки бачить її, сприймаючи інформацію на підсвідомому рівні. Достатньо включити касету, при цьому навіть можна заснути, і мозок поглинатиме відтворювану інформацію на носії. І лише за два тижні, як обіцяють автори цієї методики, ви опануєте іноземною мовою в обсязі 5 000 слів. Таким чином, нібито всього за рік легко можна вивчити й англійську, іспанську, китайську, французьку, італійську, і ще пару мов на ваш смак. Диво, чи не правда? Але як людина опановує правила граматики, виробляє навички розмовної мови, вчиться читати й розуміти іноземну мову? Відповідей на ці, здавалося б, елементарні запитання, немає.

До речі, у рекламі названий прийом зовсім заборонений, оскільки порушує права людини, а саме - перешкоджає вільному та усвідомленому вибору. У дослідників цього явища з'явилися питання щодо безпеки впливу 25-го кадру на психіку та зір людей. Також варто зауважити, що про позитивний ефект, та й взагалі про будь-які результати застосування 25-го кадру, ніякої інформації, заснованої на наукових експериментах, немає. А більшість дослідників відносять 25-й кадр до псевдонаукових понять.

Ще один неймовірний спосіб вивчення іноземних мов - це так званий експрес-метод Ілони Давидової. Суть його у тому, що вам необхідно ходити з навушниками і запам'ятовувати або повторювати, як папуга, найбільш уживані фрази-кліше. Слухати уроки (одну тему повністю) варто 1-2 рази на день впродовж одного тижня (але не менше 12 разів за 7 днів). У результаті, після проходження всього матеріалу теми, ви з легкістю зможете формувати фрази іноземною мовою.

Швидко поповнити словниковий запас, запам'ятати популярні слова та фрази, навчитися складати речення, оволодіти навичками розмовної мови, виробити правильну вимову, навчитися сприймати мову на слух, придбати навички участі в діалозі - все це обіцяє лінгвістичний тренажер «Незубрилкін». Технологія його дуже проста. Це легка комп'ютерна програма, що включає в себе набір вправ на запам'ятовування елементарних фраз. Всього за 1 годину 45 хвилин ви зможете запам'ятати 70-100 слів.

Можна нескінченно описувати різні експрес-методики. Але, незважаючи на їх різноманітність у підходах навчання, результат буде один - ви отримаєте органічний словниковий запас, що дозволяє вести прості діалоги на пересічні теми.

Чудес не буває?

В ефективності вищезазначених методик сумніваються багато лінгвістів. А все тому, що у вивченні мови чудес не буває. Придумані казки про небувалий звуковий ефект, гіпноз, секретні розробки, які гарантують неймовірний результат всього за місяць, - це міф, створений для виманювання грошей.

«Розробники нетрадиційних експрес-методик вже розуміють, хто їхній потенційний клієнт. Як правило, це люди з «нездатністю до мов», часто навіть недурні. Також подібні методики розраховані на людей, котрі вічно зайняті, завжди працюють. У них немає часу вивчати мову, але є на це кошти», - розповідає філолог Катерина Клюєва.

За її словами, експрес-методики розвивають лише одну сторону у вивченні мови - розмовні навички або можливість сприймати мову на слух. «Але щоб навчитися і цьому, необхідні базові знання мови. З нуля за допомогою таких методик ви ніколи не вивчите мову», - каже Клюєва.
Якщо людині необхідно вивчити мову і при цьому вона не хоче знову сідати за парту, діставати підручники і зошити, то найкращий спосіб, на думку лінгвіста, - це соціокультурний метод.
Тобто, необхідно зануритися у мовне середовище, спілкуватися безпосередньо з носіями мови. «Але, знову ж таки, якщо людина взагалі не знає мову, то це їй не допоможе. Необхідно знати ази, основу. Тоді позитивний ефект від такого методу проявиться вже через місяць-два. Головне - бажання», - вважає Клюєва.

Що ж, швидкісні методики вивчення мови набувають популярності. Але швидко - не означає якісно. Безумовно, ви знатимете кілька десятків, а, можливо, й сотень слів, ви зможете підтримати діалог, але найпростіший і досить буденний, ви зможете гордо стверджувати, що знаєте англійську (чи будь-яку іншу), але зі словником. Досягти високого рівня володіння іноземною мовою можливо лише завдяки старанним і скрупульозним заняттям зі штудіювання граматики та синтаксису, лексики і, найголовніше, практики. Не забувайте, що «без праці - не виловити й рибку зі ставка», а, не докладаючи жодних зусиль, осягнути чужу для себе мову - тим більше не вдасться.

Дарина Шварцман,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

4109