Ватажки Майдану зараз по максимуму використовують свій авторитет і вплив на активістів, щоб не допустити силових акцій з їхньої сторони, які можуть ускладнити переговори між владою та опозицією про досягнення політичного компромісу.

Таку думку висловив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський, коментуючи заяву лідера Самооборони Майдану Андрія Парубія про можливість блокування урядового кварталу активістами 18 лютого, після того як закінчиться термін виконання умов для набуття чинності закону про амністію для учасників масових заворушень. Політолог упевнений, що політичні акції, швидше за все, носитимуть мирний характер.

«Блокування урядового кварталу може серйозно погіршити загальний переговорний клімат. Якщо правда, що Яценюк і Кличко збираються їхати до Ангели Меркель (канцлер Німеччини - Ред), керівники Майдану докладуть максимум зусиль і використають свій вплив, щоб не допустити будь-яких силових акцій з боку активістів, які можуть негативно вплинути на процес досягнення компромісу. В іншому випадку опозиціонерам важко буде переконувати європейців, щоб вони і надалі утримували владу від застосування сили», - сказав Погребинський.

Він вважає, що заяви про блокування урядового кварталу, швидше, спосіб психологічного тиску на владу, який обрала опозиція як один з інструментів у процесі досягнення компромісів.

«Я не вірю, що будуть якісь силові акції з боку опозиції. Влада виконала свою частину зобов'язань. Майже всіх затриманих активістів відпустили. Думаю, до 18-го лютого всіх вже відпустять і протягом місяця закриють всі справи проти них. Але це буде в тому випадку, якщо опозиція також робитиме кроки назустріч у досягненні політичного компромісу. Швидше, заява Парубія - лише засіб тиску», - сказав політолог.

І все таки, Погребинський не виключив сутичок, але вони більш вірогідні між самими активістами.

Раніше аналогічний інцидент вже стався в будівлі столичної адміністрації, де побилися самі учасники акцій протестів, активісти рухів «Спільна справа» і «Правий сектор»: «В опозиції є свої конфліктні зони і не виключено, що буде розбирання між самими ж опозиціонерами».


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

272