Влада Непалу оголосила про зниження зборів за сходження на найвищу гору світу Еверест, пише місцеве видання eKantipur.com. Як пояснили у Катманду, зміни торкнуться лише тих, хто збирається йти в гори самостійно.

Згідно з новими тарифами, для сходження по Південно-східному гребеню (вважається класичним маршрутом) іноземці повинні будуть заплатити по 11 тисяч доларів. Йдеться про весняний сезон, коли в гори приїжджає найбільше туристів. На сьогодні вартість одного набору становить 25 тисяч доларів, повідомляє «Lenta.ru».

Тарифи для менш популярних осіннього і літнього/зимового сезонів також знизяться. Якщо зараз іноземні альпіністи повинні заплатити по 12,5 і 6,25 тис. доларів відповідно, то у майбутньому з них вимагатимуть 5,5 і 2,75 тис. доларів.

Однією з причин, через які у Непалі вирішили знизити збори, стало прагнення залучити якомога більше альпіністів, пише eKantipur.com. Між тим, за даними Agence France-Presse, ще одна мета, яку переслідують у Катманду, - підвищити рівень відповідальності серед туристів.

Як пояснили агентству, зараз багато іноземців, прагнучи заощадити на сходженні, збираються в групи, для яких передбачено пільговий тариф у десять тисяч доларів з людини (його влада Непалу залишає без змін). Така практика, на думку непальської влади, призводить до того, що групи формуються за формальною ознакою, так що їхні учасники не вважають себе пов'язаними один з одним.

За схожою причиною тарифи будуть знижені і для місцевих жителів. Тепер для сходження вони повинні будуть платити по 37,5 тис. рупій (375 доларів) у весняний сезон і по 18,25 тис. рупій (183 долари) в інший час. Колишні, більш високі збори змушували непальців реєструватися провідниками для груп іноземців.

Зниження зборів за сходження торкнеться не лише Евересту, але й інших непальських вершин, які користуються меншою популярністю. Очікується, що нові тарифи для іноземців набудуть чинності з 1 січня 2015 року. Для непальців вони почали діяти вже з 13 лютого 2014 року.

Висота Евересту становить 8848 метрів. Найпопулярніший сезон сходження припадає на березень-травень. Уперше підкорили гору в 1953 році. З тих пір на неї піднялися близько чотирьох тисяч осіб. На схилах гори загинули близько 250 альпіністів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

219