Для України вартість столичних мітингів занадто висока. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «Україна в системі геополітичних інтересів інших держав» сказав економіст Владислав Старинець.

Експерт зазначив, що бажання «євромайданівців» кращого життя для України було спрямоване жадібними політтехнологами проти інтересів самих українців.

«Доларова зарплата українців з 2005 по 2008 зросла приблизно вдвічі. В основному, це було пов'язано з тим, що в Україну зайшло близько 30-40 млрд доларів інвестицій. У тому числі в банківський сектор. Так ось ці 40 млрд доларів фактично зараз лежать на столі України у вигляді 15 млрд Російської Федерації, понад 30 млрд - договорів з Китайською Республікою. Тобто ми повинні були отримати покращення рівня життя мінімум на 50%», - сказав він.

При цьому експерт додав, що натомість «ми маємо падіння рейтингу країни». А це, за його словами, свідчить про те, що витрати України на обслуговування боргів на мільйони доларів більші.

«Ціна цих мітингів дуже висока для України. В чому я бачу політтехнологічні прийоми? Підміняється сам теза, - зазначив він. - Йдуть емоційні сплески - це наш цивілізаційний вибір і т.д. Насправді, потрібно обговорювати ст. 56, 3 додаток (Угоди про асоціацію. - Ред.), де ми повинні витратити близько 120 млрд доларів на модернізацію нашої промисловості протягом 5-7 років. Тобто, ми повинні замінити за цей час, в тому числі коштом державного бюджету, наші ліфти, змінити виробництво бензину, змінити екологічні норми, змінити котли і багато іншого. Також величезні вимоги до нашого сільського господарства. Тобто нам належить за Угодою про асоціацію сертифікація 33 млн га орних земель. А сертифікація 1 га землі коштує не менше 700 доларів і т.д. Ось про ці суми чомусь ніхто не говорить. Самі кошти, які будуть астрономічними і які призведуть до падіння рівня життя українців, ніхто не обговорює», - резюмував він.

Більш того, за словами експерта, обговорюється те, що Європа нібито готова були виділити Україні понад 20 млрд доларів.

«Але це знову ж не відповідає дійсності, тому що, по-перше, немає механізму отримання грошей для країн, які не є членами ЄС, по-друге, та ж Польща та Угорщина отримали від 50 до 70 млрд на модернізацію», - зазначив експерт.

«Нас весь час водять помилковим слідом, відводять від реальних проблем, які існують насправді. Ми бачимо сьогодні демонстрації в Боснії, яка 5 років тому підписала договір про асоціацію, ми бачимо, що в Болгарії середня зарплата близько 450 доларів. Це приблизно стільки, скільки отримують кияни. Якщо ми будемо обговорювати корінь проблеми, зможемо знайти їх вирішення. Якщо нас пускатимуть помилковим слідом, ми ніколи не знайдемо його», - підсумував він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221