Заяви деяких учасників ринку автомобільного палива про підвищення ціни палива на гривню викликають подив і свідчать про бажання операторів підвищити ціни, скориставшись тимчасовою курсовою нестабільністю. Таку думку висловив економіст Владислав Старинець.

«Заяви нафтотрейдерів про підвищення ціни палива на гривню виглядають досить дивно, так само і як їхня аргументація. Традиційне весняне бажання підвищити ціни вони обґрунтували зростанням курсу валют. Але тут зростання лише на 50-60 копійок і зараз ситуація стабілізувалася. Звідки вони взяли гривню? Крім того, треба не забувати, що зараз на світових ринках знижується ціна нафти. А це частково нівелює наш внутрішній курсовий фактор і ціна палива, за логікою речей, повинна, як мінімум, зберегтися на поточному рівні. Або ж подорожчання може вимірюватися в копійках, але не на гривню!», - сказав Старинець.

За словами експерта, у продавців палива завжди є запаси, які були ввезені раніше. Ситуація на валютному ринку загострилася лише в останні тижні, але цінники на АЗС трейдери почали міняти ще перед новим роком, хоча в цей час вони продавали бензин, який був закуплений за «старим» курсом.

Він додав, що й аргумент імпортерів про те, що паливо подорожчає внаслідок необхідності резервувати гривню на шість днів перед купівлею валюти, також штучно притягнутий до обставин, що склалися. За словами економіста, будь-яка велика компанія здійснює фінансове планування і необхідність враховувати шестиденний термін резервування гривні для купівлі валюти при розрахунках за імпортні поставки в такій ситуації не становитиме складності й не створить проблем для імпортерів палива.

«Посилання на обмеження на купівлю валют виглядають взагалі неспроможними, оскільки нафтотрейдерам слід всього лише поліпшити своє фінансове планування, звернути увагу на логістику управління запасами. Контракти на постачання палива укладаються, як правило, на тривалі терміни - імпортери палива завжди наперед знають, коли і в якому обсязі їм знадобиться валюта для розрахунку з постачальниками, тому й завчасу зарезервувати необхідну гривню не становить проблеми - це всього лише питання ефективного фінансового планування. Крім усього іншого, можна просто тримати якийсь запас валюти - на один-два платежі за контрактами - на поточному банківському рахунку компанії-імпортера й не виникне необхідності купувати валюту у пожежному порядку за будь-якою ціною. Тому що необхідні обсяги закупівель палива нафтотрейдер завжди може спрогнозувати й оцінити наперед, виходячи із звичайних норм його продажу покупцям. Як і оцінити необхідний обсяг валюти у такому «оперативному розпорядженні» на поточному рахунку», - пояснив економіст.

Старинець зазначив, що зараз усім імпортерам, а не тільки нафтотрейдерам, доведеться звикати працювати в нових реаліях валютного ринку і з часом бізнес до них пристосується і знайде можливості знизити залежність цін від коливань курсу.

«Якщо врахувати, що Національний банк переходить до режиму керованого плаваючого курсу гривні, то імпортерам палива доведеться в будь-якому разі формувати запаси палива, щоб не доводилося в терміновому порядку купувати валюту для розрахунку з постачальниками, коли курс на міжбанку в певний момент може йти вгору. А валюту для розрахунків за оптові поставки можна купувати за «зручним» для імпортера курсом», - зазначив економіст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

223