Значного подорожчання моторних палив через ослаблення гривні не очікується. Про це в ексклюзивному коментарі Forum'у заявив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

За його словами, поки що зміни курсу не настільки значні, щоб здійснювати серйозний вплив на ринок. «Так, імовірно, ціни зміняться, оскільки трейдери постараються компенсувати ослаблення гривні за рахунок ціни. Але прекрасно зрозуміло, що занадто велике подорожчання послабить попит і, отже, дохід. А це ризиковано, тому що наразі АЗС заробляють не на маржі, а на оборотах», - зазначив експерт.

За словами Марунича, зниження обмінного курсу завжди б'є по імпорту через зростання його вартості. «Тому побоювання імпортерів дивні. У той же час потенційно посилюються ринкові позиції внутрішніх виробників. Але тут перед ними виникає два завдання: по-перше, закупити за правильною ціною сировину, тобто нафту (яка теж на вітчизняному ринку переважно імпортна), а ціни на неї зараз схильні до падіння. По-друге, потрібно активно нарощувати внутрішнє виробництво палива, а для цього потрібні зусилля щодо відродження українських нафтопереробних заводів. Поки що повноцінно працює тільки один - Кременчуцький, і плюс Одеський відновлює свою діяльність», - сказав аналітик.

Він уточнив, що незначне ослаблення гривні робить більш вигідним випуск світлих нафтопродуктів на зазначених двох заводах. «Що ж, знову є привід поставити питання про відродження власної переробки. ПММ з Білорусі, Литви та Румунії, звичайно, непоганої якості, але навіщо ж вічно сподіватися на імпорт - треба реконструювати і розвивати власні потужності, благо, в країні цілих шість НПЗ. Так, деякі з них уже простіше повністю розібрати й побудувати нові, але той же Херсонський завод ще цілком придатний для модернізації, як і Лисичанський», - сказав Марунич.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

195