Заходи, запроваджені постановою правління НБУ № 49, - цілком виправдані та логічні. Про це в коментарі телеканалу БТБ заявив економічний експерт Олександр Охріменко.

«Постанова № 49 обмежує купівлю валюти банками, якщо в цьому немає необхідності. Мається на увазі факт, що не можна купувати валюту заздалегідь для того, щоб погасити зарубіжні кредити. І це - логічно. Обмежена купівля валюти для перерахування за кордон фізичними особами. Теж логічно. Фактично риска зафіксована в межах вартості у гривні понад 5 тис. доларів на місяць. Це - досить велика сума, і навряд чи можна сказати, що основна маса людей перераховує більше. Вимога, щоб юридичні особи під час купівлі валюти резервували гроші на термін 5 календарних днів - абсолютно нормальна! Тому що за п'ять днів можна перевірити - що це за контракт, чи немає тут ознак фіктивності. Адже якщо імпортери купують валюту - це зрозуміло, але якщо це роблять за якимись сумнівними контрактами, це - негативний фактор. Не треба допомагати валютним спекулянтам, з ними навпаки потрібно боротися», - переконаний експерт.

Також він позитивно оцінює додаткові заходи НБУ щодо підтримки ліквідності банківської системи, передбачені постановою № 48. «Якщо якомусь банку не вистачатиме грошей, НБУ створить можливості для їх залучення», - сказав Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206